,

Clujul, în finala mare pentru Capitala Europeană a Inovării

Posted by

Municipiul Cluj-Napoca se află alături de Valencia, Viena și de alte trei orașe europene printre cele șase finaliste ale competiției pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării (CEI) în 2020, care are ca premiu 1 milion de euro.

Un juriu la nivel înalt, format din experți independenți, a selectat cele șase finaliste după interviuri detaliate cu reprezentanții a 12 orașe de pe lista scurtă.

Cele șase finaliste din acest an sunt Cluj-Napoca (România), Espoo (Finlanda), Helsingborg (Suedia), Leuven (Belgia), Valencia (Spania), Viena (Austria).

„Acest rezultat este un adevărat “certificat de calitate “pentru orașul nostru, care va cântări foarte mult în atragerea de investiții și de locuri noi de muncă bine plătite. Este un succes al Clujului, al ecosistemului local de inovare, de la tehnologia informației la industrii creative, de la dimensiunea socială la cea culturală. Sunt foarte mândru de comunitatea noastră, le mulțumesc acum și aici fiecărui cetățean care și-a alocat timp să participe la procesele noastre de imaginare a viitorului orașului, tuturor partenerilor din universități, care și-au pus expertiza în slujba orașului, și ecosistemului local de inovare care ne-a ajutat în acești ani, sectorului nonguvernamental și clusterelor”, a declarat primarul Emil Boc.

Finanțat prin Orizont 2020, programul de cercetare și inovare al Uniunii Europene, premiul recunoaște inițiative excelente care transformă orașele europene în centre de testare a unor inovații. Orașele finaliste nu se tem de marile provocări cu care se confruntă și caută soluții și activități de jos în sus care să permită dezvoltarea unor ecosisteme de inovare dinamice în jurul lor.

La 24 septembrie, Comisia Europeană (CE) va anunța CEI 2020 și ocupanții următoarelor cinci locuri în cadrul unei ceremonii de premiere complet virtuale ce se va desfășura în cadrul Zilelor Europene ale Cercetării și Inovării (22-24 septembrie), la care înregistrarea este deschisă și gratuită.

În același timp, CE va acorda Premiul UE pentru femei inovatoare, Premiul Orizont al Consiliului european pentru inovare – înaltă tehnologie accesibilă pentru ajutor umanitar și Premiul pentru impact Orizont.

Orașul câștigător va deveni CEI și va primi 1 milion de euro pentru a-și sprijini activitățile de inovare și pentru a-și consolida capacitatea de conectare a persoanelor, a sectorului public, a mediului academic și a întreprinderilor, pentru a aduce beneficii societale comunităților sale. Fiecărui ocupant al celorlalte cinci locuri i se va acorda suma de 100.000 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *