Clujul va avea insule digitalizate ecologice. Finanțarea va veni din PNRR

Posted by

Ministerul Mediului a anunțat că au fost aprobate 167 de cereri de finanţare depuse de autorităţile locale pentru construirea de insule ecologice digitalizate, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), în valoare totală de 579 de milioane de lei.

Autorităţile locale au depus 169 de cereri de finanţare în cadrul apelulului deschis în perioada 15 septembrie – 24 noiembrie 2022, având o alocare financiară de 1,28 miliarde de lei.

Astfel, au fost aprobate 167 de cereri de finanţare pentru 8.395 de insule ecologice digitalizate, cu o valoare de 579 milioane lei.

Se estimează că semnarea contractelor de finanţare în cadrul acestei subinvestiţii va avea loc până la finalul lunii februarie.

Îi felicit pe toţi cei care s-au mobilizat şi au depus în timp util cererile de finanţare, mai ales autorităţile locale din judeţele Hunedoara, Constanţa şi Cluj, fiecare cu peste 450 de insule ecologice solicitate.

Ne pregătim deja pentru lansarea unui nou apel de proiecte pentru fondurile rămase, astfel încât şi cei care nu au reuşit să depună cererile în prima sesiune să aibă ocazia să o facă”, a declarat ministrul Tánczos Barna.

Ce sunt insulele ecologice

Până la 30 septembrie 2024 se vor realiza şi operaţionaliza cel puţin 7.000 de insule ecologice digitalizate.

Insulele ecologice funcţionează pe bază de cartele de acces, ceea ce împiedică depozitarea deşeurilor în alte locuri decât în cele special amenajate, amplasate în proximitatea locuinţelor cetăţenilor şi sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deşeurilor astfel:

– subterane (care necesită lucrări de construcţii şi montaj) sau supraterane (care nu necesită construcţii şi montaj);

– protejate anti-vandalism şi împotriva accesului neautorizat;

– dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate;

– modul GSM pentru transmisie date;

– bază de date privind beneficiarii serviciului şi

– interfaţă de facturare pentru toate UAT-urile beneficiare.

Datele sunt agregate şi utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare şi raportare, ce oferă informaţii privind volumele şi tipurile de deşeuri colectate precum şi persoanele care introduc deşeurile în containere. Fiecare insulă ecologică trebuie să deservească minimum 200 de locuitori/apartamente.

Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost unitar eligibil, după cum urmează: insule supraterane încasetate cu containere – alocare de 10.000 euro/insulă, fără TVA; insule supraterane cu containere individuale – alocare de 19.000 euro/insulă, fără TVA; insule subterane cu containere individuale – alocare de 50.000 euro/insulă, fără TVA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *