Clujul va stabili o premieră în justiție. Începe un proces de răsunet împotriva Guvernului, la Curtea de Apel Cluj

Posted by

Mai mulți activiști de mediu reuniți în comunitatea Declic vor da statul român în judecată, marți, 31 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Curtea de Apel Cluj, pentru primul proces pe climă din România, deschis împotriva Guvernului.

Declic cere judecătorilor să oblige Guvernul, prin Ministerul Mediului și Ministerul Energiei, să adopte măsurile necesare pentru reducerea cu 55% a gazelor cu efect de seră până în anul 2030 și pentru atingerea neutralității climatice până în anul 2050.

“România nu are o lege a climei și nici nu se aliniază la obiectivele europene asumate pentru reducerea gazelor cu efect de seră. Doar o decizie definitivă în instanță poate obliga Ministerul Mediului și Ministerul Energiei să ia toate măsurile necesare’’, a declarat Cătălina Hopârteanu, reprezentant al Comunității Declic.

Mai mult, Declic aduce în atenția judecătorilor faptul că inactivitatea Guvernului afectează “dreptul la viață și dreptul la viață privată, dreptul de proprietate, dreptul la un trai decent, dreptul la un mediu sănătos și durabil, precum și dreptul la un viitor demn al generațiilor viitoare etc. Statul are obligația de a lua măsuri pentru a asigura un viitor sănătos și durabil pentru toți cetățenii”, se arată în acțiunea ce va fi depusă la Curtea de Apel Cluj.

Primul proces de acest fel unic în România

Până în acest moment, în Europa, în Franța și Olanda, au mai avut loc procese similare, declanșate de societatea civilă împotriva statului. Activiștii de mediu au obținut în instanță obligarea statelor francez și olandez la asigurarea unor măsuri eficiente pentru atingerea neutralității climatice. 

Odată cu acțiunea, Declic depune la instanță o serie de studii și rapoarte realizate de cercetători specializați care susțin nevoia adoptării urgente a măsurilor de combatere a schimbărilor climatice. 

Demersul vine în cadrul Campaniei Declic, prin care peste 50.000 de cetățeni cer Guvernului măsuri pentru susținerea investițiilor în energiile verzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *