Acasă ADMINISTRATIV „Clujul verde” sau „Clujul betoanelor”? Au distrus cel mai mare parc din...

„Clujul verde” sau „Clujul betoanelor”? Au distrus cel mai mare parc din Grigorescu prin betonare excesivă. Locuitorii sunt revoltați și cer explicații. „Numai parc nu mai poate fi numit” – FOTO

0

Tot mai mulți locuitori din cartierul Grigorescu își exprimă dezamăgirea și revolta pe rețelele sociale din cauza distrugerii și betonării unuia dintre cele mai importante parcuri și zone de agrement de pe malul Someșului, pe B-dul 1 Decembrie 1918.

Clujenii care locuiesc în zonă se plâng că spațiile verzi au fost reduse semnificativ și totul se transformă, vizibil, într-o  mare de beton. Majoritatea clujenilor și-a exprimat supărarea că acest proiect al culoarului de mobilitate nemotorizată finanțat prin fonduri europene de-a lungul malului Someșului distruge una dintre puținele zone verzi ale cartierului, cel mai mare parc din Grigorescu.

Terenul de fotbal și de baschet unde sute de tineri făceau mișcare zilnic a fost ras, la fel și aparatele de fitness unde zeci de pensionari făceau exerciții în fiecare zi, dar municipalitatea și constructorul au dat asigurări că totul va fi relocat, însă momentan nu se poate observa nicio zonă de-a lungul șantierului unde ar putea fi mutate.

Lucrările la proiectul de Revitalizare a culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someșului a început cu Zona 1 în 11 octombrie 2021 și sunt preconizate să fie finalizate în 11 mai 2023. Acestea sunt realizate de una dintre firmele de casă ale Primăriei Cluj-Napoca, ACI Cluj, în asociere cu firmele SOCOT S.A. și SIMACEK Facility Services RO SRL, proiectantul general fiind SC Practica Sociedad SRL.

Autorizația de construire a fost emisă de Primăria Cluj-Napoca în 4 decembrie 2020.

„Beton, beton si iar beton. Numai parc nu se mai poate numi fostul nostru parc din Grigorescu”, a scris pe un grup de Facebook o locuitoare a cartierului.

„Am locuit și am copilărit lângă Somes si s-au făcut multe în această perioadă, dar această schimbare totală nu aduce nimic bun. Parcurile trebuie să aibă cât mai multe spatii verzi, să fie răcoroase si chiar spații verzi naturale (vizitați parcurile din Londra, Germania, Italia). Bănuiesc că toate aceste betoane le veți vopși cu verde roșu si cine mai știe ce culori vă plac d-le Boc”, a completat un alt locuitor.

Copacii au fost plantați în beton! Agenția de Mediu doarme?

Copacii care au fost plantați în zonă au fost înconjurați de beton, foarte mult beton.

„Mă durea sufletul cand vedeam cum cioplesc, cu târnăcopul la rădăcina copacului, pentru că nu-i încăpea plasa să toarne beton”, a comentat alt locuitor al cartierului.

„Ar trebui făcută sesizare la primărie. Multă lume este revoltată. Își bat joc de locuitorii Clujului. Orășenii au nevoie de verdeață, unde este ecologia cu care va lăudați domnule Boc( Green și Smart city)?”, a mai comentat cineva.

„Au distrus tot parcul prin betonare. Înainte era frumos și multă verdeață, mulți copaci, multă iarbă verde, acum totul a fost distrus. Nu mai înțelege nimeni politica Clujul Verde, care devine, încet dar sigur, Clujul betoanelor”, a mai comentat un alt clujean, locuitor al cartierului de 30 ani.

„Nimeni nu vine cu explicații dacă va mai fi fostul teren de fotbal unde generații întregi de copii au făcut sport și mișcare. Primăria ce face? Domnule Boc, faceți ceva până nu dispare de tot cea mai mare zonă verde din Grigorescu”, a mai declarat, plin de revoltă, un alt locuitor.

Termen de finalizare depășit?

Pe un panou pus pe unul dintre garduri apare ca termen de finalizare al tronsonului 2 în data de 30 iunie 2022.

VEZI mai jos cum arată stadiul lucrărilor la acest proiect într-o GALERIE FOTO exclusivă © Foaia Transilvană

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.