Colecție unică de fotografii. Clujul cu doi ani înainte de Revoluție. Nici nu mai există comparație

Posted by

Un set de fotografii publicate pe o rețea de socializare, surprind Clujul, în diferite locuri ale orașului. Colecție unică de fotografii.

Aceste imagini sunt surprinse în iarna 1987-1988. Cei care au prins acele vremuri, își aduc aminte foarte bine cum oamenii erau puși să curețe trotuarele.

troleibuz defect zona Calvaria
troleibuz defect zona Calvaria

Într-una dintre fotografii, angajatele de la Muzeul de Artă, curăță trotuarul din față clădirii. În alta, Gara CFR Cluj Napoca este acoperită de zăpadă.

O altă, surprinde celebra stradă Primăverii, din cartierul Mănăștur. Strada este acoperită cu zăpadă și un troleibu vechi se chinuie să urce spre zona Colina.

Strada Primăverii, pe atunci strada Lingurarilor
Strada Primăverii, pe atunci strada Lingurarilor

Tot pentru cei care își aduc aminte de vremurile de tristă amintire, este surprins și un containei cu nisip. Locuitorii erau obligați să arunce cu nisip pe stradă, dar nimeni nu făcea nimic. Acestea erau ridicate primăvara, la fel de pline, ca și toamna când erau aduse.

Autobuzele pline ochi

Pentru nostalgicii epocii de aur, mai trebuie spus că o altă fotografie surprinde transportul în comun. Cu autobuze sau troleibuze vechi, în care de multe ori vedeai asfaltul, clujenii erau obligați să se înghesuiască pentru a ajunge la destinație.

Zona centrală din Cluj. Biserica Sfântul Mihai în fundal
Zona centrală din Cluj. Biserica Sfântul Mihai în fundal

Imaginile zile era cu aceste autobize sau troleibuze  ”pline ochi”. Oamenii erau obligați să călătorească și pe scări, cu ușile deschise.

Zona Calea Mănăltur. Troleibuzele pline ochi
Zona Calea Mănăltur. Troleibuzele pline ochi

La toate aceste lucruri, mai trebuie adăugată și o altă imagine, care însă nu este surprinză în aceste fotografii. Imaginea magazinelor alimentare dezolante. Pâinea rea pe cartelă. Alimentele de bază, precum ouă, carne, brânză, ulei sau zahăr, erau  pe bonuri. De diferite culori, de la roz, la galben sau albastru.

copil pus să curețe trotuarul.
copil pus să curețe trotuarul.
”Da îmi amintesc. Mă purtau și pe mine pașii prin Cluj în acea iarnă. În tren era un frig de înghețau oasele. Puteai lua zăpada de pe geamuri, în compartiment, și iți era frică să te așezi pe banchetă că îngheți….Căldura se limita la o oră dimineața, cursurile erau scurtate pentru că iți inghețau degetele pe creion. Vremurile de glorie…”, a scris o clujeancă.

sursa foto: Amintiri din vechiul Cluj.

5 răspunsuri

 1. Avatar Tudor
  Tudor
 2. Avatar Dan
  Dan
  1. Avatar Astabul
   Astabul
 3. Avatar Sorin
  Sorin
 4. Avatar costea
  costea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *