Computer de ultimă generație la Spitalul Județean Cluj! Mafia din domeniul imagistic va fi lovită nimicitor

Posted by

Spitalul Județean Cluj a anunțat achiziționarea unui aparat de imagistică medicală, de tip CT, cu 128 de slice-uri, din banii proprii.

Aparatul este al patrulea care a intrat în dotarea Clinicii de Radiologie și Imagistică Medicală. ”Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca are în dotare un nou echipament CT de 128 slice-uri, în valoare de 3.689.000 lei, din veniturile proprii ale spitalului. Echipamentul se va achita în 48 de rate lunare. În preț sunt incluse amenajarea spațiului și o garanție de 10 ani full-service, cu piese de schimb incluse. Echipamentul CT de ultimă generație se adresează unui spectru larg de patologii, oferind un diagnostic precis, în timp ce expune pacientul la o doză scăzută de radiații. CT-ul are instalate programe multiple de post-procesare a imaginilor, inclusiv pentru patologii pulmonare, cardiace, hepatice sau cerebrale”, susțin cei de la Spitalul Județean Cluj.

În prezent, Clinica de Radiologie și Laboratorul de Imagistică Medicală, din cadrul Spitalului Clinic Județean Cluj, au cele mai moderne aparate din România, acestea fiind de ultimă generație, toate fiind în uz. Folosirea lor încă nu se face la capacitate maximă, deoarece medicii din Spitalul Județean Cluj le recomandă pacienților să își facă analizele de tip CT și RMN în cadrul clinicilor private de profil, unde prețurile sunt de două ori mai mari decât la Spitalul Județean Cluj. Această practică este una atât de veche și s-a conturat în ultimii ani, după ce mai mulți medici au fost prinși primind atenții sub formă de bani de la spitalele private, unde trimit pacienții de la stat, pentru analizele medicale.

Interesant este aspectul economiile realizate de Spitalul Județean Cluj, doar la capitolul imagistic. Acest exemplu se referă la trimiterea oficială de pacienți, pentru analize la clinicile private și nu la acțiunea ilegală a medicilor de a-i trimite pe pacienți în mediu privat pentru efectuarea de analize de tip CT și RMN.

”La aceste investiții se adaugă economiile semnificative realizate prin diminuarea costurilor aferente. Dacă în 2013 spitalul plătea pentru servicii de investigații de imagistică către terți aproximativ 1.350.000 lei pentru imagistică medicală, în 2019 suma s-a redus la 1280 lei. Au scăzut cheltuielile cu achiziția de consumabile, de exemplu filmele radiologice, soluții revelatoare, de la 362.878 lei (2013) la 0 lei în 2019, ca urmare a achiziționării de spital a patru digitizoare, în valoare totală de aproximativ 240.000 lei. Au scăzut și costurile generate de transportul pacienților cu ambulanța, de la 1.400.000 lei în 2014 la 500.000 lei în 2019”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *