,

Concendiile medicale vor fi impozitate cu zece la sută

Posted by

Guvernul Ciolacu a aprobat o ordonanță de guvern care se referă la impozitarea concediilor medicale, dar și a altor drepturi financiare, precum indemnizațiile de creștere a copilului.

Concediile medicale vor fi impozitate cu zece la sută.
Concediile medicale vor fi impozitate cu zece la sută.

Astfel, de la 1 februarie 2024, concediile medicale se vor impozita cu zece la sută. Guvernul a motivat că noul impozita se referă la plata contribuțiilor de sănătate, în perioada în care angajatul stă acasă pentru refacerea stării de sănătate.

Astfel, taxa de 10% pentru sănătate care nu se aplica până acum vizează nu doar angajații, ci și alte categorii de persoane, inclusiv cei care se asigură voluntar pentru concedii medicale (cum ar fi PFA-uri și profesii liberale).

Ce concedii medicale vor fi impozitate suplimentar

În ordonanța de guvern  se arată care sunt concediile medicale dar și alte drepturi cuvenite angajaților, care se  vor impozita cu zece la sută.

– Concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă din cauza bolilor obișnuite sau accidentelor în afara locului de muncă.

– Concedii medicale și indemnizații pentru prevenirea bolilor și recuperarea capacității de muncă.

– Concedii medicale și indemnizații pentru maternitate.

– Concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav.

– Concedii medicale și indemnizații pentru pacienți cu afecțiuni oncologice.- Concedii medicale și indemnizații de risc maternal.

Care sunt excepțiile

În actul normativ sunt trecute și excepții de la această regulă, dar car vor fi aplicate doar în anumite cazuri.

Este vorba despre indemnizațiile pentru concedii medicale acordate în urma accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale conform Legii nr. 346/2002 nu vor fi impozitate cu CASS.

Plata indemnizației pentru concediu medical este suportată din fondul de salarii al angajatorului, respectiv din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (F.N.U.A.S.S.) astfel:

· din prima zi lucrătoare până în cea de a 5-a zi de incapacitate temporară de muncă;

· începând cu ziua lucrătoare imediat următoare celor suportate de angajator și până la data încetării perioadei de incapacitate temporară de muncă.

În cazul în care persoana angajată este în perioadă de probă, aceasta se suspendă în timpul concediului medical și este reluată imediat ce concediul încetează. Același lucru se întâmplă și cu perioada de preaviz, în cazul în care cele două perioade se suprapun. De asemenea, concediul de odihnă se va întrerupe, la momentul intrării in vigoare a unui concediu medical, reluându-se sau reprogramându-se după finalizarea perioadei de incapacitate temporară de muncă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *