, ,

Concluziile accidentului feroviar de la Ciucea. Calea ferată este împănată cu lemn și este în stare de degradare totală

Posted by

În data de 24 martie 2022, la ieșirea din stația CFR Ciucea, județul Cluj, un tren de marfă care transporta cereale, a deraiat. La momentul respectiv mai multe vagoane au deraiat și s-au răsturnat în afara căii ferate.

Ancheta în cazul accidentului feroviar a fost făcută de Agenția de Investigații Feroviare, din subordinea Ministerului Transporturilor.

”În data de 24.03.2022, în jurul orei 18:56, în circulația trenului de marfă nr.57557, în timpul ieșirii de la linia nr.5 din Hm Ciucea, pe o porțiune de linie în curbă cu deviație stânga în sensul de mers, s-a produs deraierea și răsturnarea a două vagoane, al 13-lea vagon și al 14-lea vagon din compunerea trenului. Trenul a fost compus din 32 vagoane încărcate cu cereale, având atașată în corpul trenului locomotiva remorcată în stare inactivă DA 169, trenul fiind remorcat de locomotiva DA 1626”, se arată în raport.

Calea ferată era împănată cu lemn

Inspectorii feroviari au ajuns la concluzia că vagoanele de marfă au fost încărcate necorespunzător.

”Neidentificarea de către OTF CARGO TRANS VAGON, a pericolului privind îndrumarea trenului cu unul sau mai multe vagoane în care marfa nu respectă Directivele de încărcare”, se arată în raport.

În plus, CFR Infrastructură din Cluj Napoca nu s-au asigurat că linia este reparată, în zona canalului de cenușă, și au lăsat ca lucrurile să se deruleze de la sine, cu alte cuvinte au acceptat ca o deraiere să se întâmple.

”Creșterea valorii ecartamentului căii peste valoarea maximă admisă în exploatare în zona producerii accidentului feroviar ca urmarea a existenței în cale, a unor longrine de lemn (pachete de grinzi) necorespunzătoare, care nu permiteau strângerea tirfoanelor pentru fixarea plăcilor metalice, coroborat totodată și cu neasigurarea încastrării grinzilor de lemn care susțin calea de rulare de zidăria de piatră”, se mai arată în raport.

De altfel, fotografiile atașate acestui raport de investigare arată starea totală de degradare a căii ferate. Dacă prin zonă trecea un tren de călători, iar acesta ar fi deraiat, totul s-ar fi putut solda cu răniți sau chiar și cu morți.

Tentativă de ascundere a probelor

Compania Națională de Căi Ferate – CNCF „CFR” SA a furnizat comisiei de investigare informații incomplete și cu întârziere față de solicitările făcute de comisie, existând inadvertențe între datele furnizate, după cum urmează:

– printre documentele solicitate de către comisia de investigare privind mentenanța căii, au fost și diagramele parametrilor de geometria căii rezultate în urma măsurării liniei cu CMC, precum și lista defectelor înregistrate cu ocazia acestor măsurători;

– aceste documente nu au fost înaintate comisiei în termenul solicitat, însă Secția L3 Cluj, a pus la dispoziție o copie a carnetului de revizie a liniei, cu măsurători trimestriale (efectuate cu tiparul de măsurat calea în data de 20.01.2021, 06.05.2021, 25.08.2021 și 11.11.2021), la ecartament și nivel transversal pe curba pe care s-a produs accidentul;

– cu ocazia chestionării și a discuțiilor purtate cu personalul care asigură mentenanța liniei, a reieșit că aceștia nu au putut identifica semnătura persoanelor care au efectuat înscrisurile în copiile după condica de revizie a liniei 5, puse la dispoziția comisiei de investigare;

– după o nouă solicitare în scris, Secția L3, a înaintat comisiei, benzile cu diagramele și datele de traseu (sub formă de print-screen, în 8 puncte premergătoare punctului de deraiere), rezultate în urma verificării liniei 5 cu CMC PT-12, în data de 04.03.2021. Acestea nu conțineau însă și tabelele defectelor identificate și înregistrate.

– după o nouă solicitare, Secția L3 Cluj, a înaintat comisiei de investigare, diagramele parametrilor de geometria căii, care conțineau de această dată, tabelele defectelor identificate și înregistrate.

Concluzia accidentului

Pe linia 5, din Halta de Mișcare Ciucea la km 574+222, pe o porțiune de traseu în curbă, ”prima roată din stânga față de sensul de mers al vagonului nr.33870764233-0 (al 13-lea vagon din compunerea trenului), a părăsit flancul activ al ciupercii șinei înspre baza ciupercii și a căzut între firele căii. După parcurgerea distanței de 17,7 m roata din partea dreaptă a osiei deraiate a escaladat suprafața activă a șinei, a rulat pe suprafața superioară a ciupercii pe o distanță de 4,36 m și a căzut în exteriorul căii”.

Vagonul a parcurs aproximativ 173 metri în stare deraiată, până în cuprinsul aparatului de cale nr.4, unde s-a răsturnat.

Deraierea și răsturnarea vagonului menționat a provocat ulterior răsturnarea vagonului, celui de-al doilea vagon.

Peste 40 de tone de grâu s-au pierdut cu ocazia acestui accident feroviar.

Concluzii

* în zona deraierii și cea premergătoare, au fost constatate longrine (pachete de grinzi de lemn) cu defecte care impuneau înlocuirea în urgența I, în conformitate cu prevederile art.25, pct.2 din Instrucția de norme și toleranțe pentru construcția și întreținerea căii – nr.314/1989, cod de practică utilizat în activitățile de mentenanță a liniilor;

* aceste neconformități existente la locul producerii accidentului au permis sub sarcina dinamică a materialului rulant aflat în circulație, deplasarea șinelor pe direcție radială a curbei în sensul creșterii ecartamentului, favorizând depășirea toleranțelor admise în exploatare.

*Având în vedere și cele prezentate la cap.3.a.5, se poate concluziona că existența în cale, în zona producerii accidentului feroviar, a unor longrine de lemn (pachete de grinzi) necorespunzătoare, care nu permiteau strângerea tirfoanelor pentru fixarea plăcilor metalice, coroborat cu neasigurarea încastrării grinzilor de lemn care susțin calea de rulare de zidăria de piatră, au avut ca efect creșterea
valorii ecartamentului căii peste valoarea maximă admisă în exploatare, și a reprezentat după toate probabilitățile, o condiție care dacă ar fi fost evitată, ar fi putut împiedica producerea deraierii și, în consecință, reprezintă factorul cauzal în producerea accidentului, se mai arată în raportul AGIFER.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *