Copiii românilor sunt tot mai obezi. Paradoxul este că sunt și subnutriți

Posted by

Obezitatea în rândul copiilor este un fenomen care a devenit tot mai îngrijorător, în ultimii ani. Copiii românilor sunt tot mai obezi.

Părinții, dar și bunicii, obișnuiesc să le faă micuților pe plac și le pregătesc cele mai apetisante mâncăruri. Dar de multe ori, susțin medicii nutriționiști, nu tot ce este gustos este și sănătos.

Medicul nutriționist Vlad Roșca vorbește de fenomenul obezității în rândul copiilor, ca despre o epidemie,

„Este ceva patologic ce se propagă enorm de repede la nivel mondial. Raportându-ne doar la țara noastră, suntem pe locul doi la obezitate în rândul copiilor. De aici deducem că viitorul nu sună bine. Viitorul copiilor cu pricina arată a afecțiuni cardiovasculare, diabet, boli hepatice, boli articulare, etc. Întrebându-ne cum s-a ajuns la această gravă problemă, răspunsurile sunt multe: industrializarea, evoluția marketingului în rău, diversitatea și variantele nocive expuse la raft și multe altele“, crede medicul Vlad Roșca.

Sedentarismul, principala cauză

Mulți dintre copii românilor nu fac sport. După ce vin de la școală, preferă să se ”trântească” în canapea și să rămână acolo, cu orele, pe telefoane sau tabletă.

Alte cauze mai sunt lipsa de educație alimentară și stilul de viață defectuos și neglijența personală.

„Principala autoritate este întotdeauna părintele. Din familie pleacă cele mai importante conduite și implicit conduita alimentară. Sunt conștient că trăim într-o mișcare continuă în care timpul e limitat și e ușor să dăm copiilor câțiva bănuți să își cumpere ceea ce își doresc să mânânce decât să petrecem timp în bucătărie pentru ei și pentru noi. Acest obicei nu face decât să creeze o problemă care va costa mai mulți bani, mai mult timp și mai multă suferință în următorii ani“, adaugă nutriționistul.

Copiii nu mănâncă corect

Medicul Vlad Roșca a mai spus că părinții trebuie să știe să își hrănească copiii.

O alimentație corectă va duce la un copil sănătos.

„Dacă mâncăm mult nu înseamnă că suntem hrăniți. Calitatea este mai importantă decât cantitatea și decât gustul. Este în regulă să se bucure și de dulciuri sau mâncăruri nesănătoase, dar asta trebuie să fie o ocazie, nu un obicei. Părinții trebuie să rămână autoritate și să rămână raționali la nevoile copiilor mai mult decât la dorințele lor. Uneori trebuie să fim părinți «răi» pentru ca mai târziu să realizeze copiii că suntem părinți «buni»“, specifică Vlad Roșca.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *