Un cartier de blocuri de apartamente care se va construi în Apahida, în zona fostei fabrici IPEG, agită spiritele locuitorilor.
Oamenii amenință că vor bloca drumul național și vor recurge la proteste dacă Primăria Apahida și Consiliul Local Apahida continuă cu acest proiect, în jurul căruia există o mare suspiciune de corupție. Spunem asta ca urmare a presiunilor tot mai mari care se fac de către Primărie asupra consilierilor locali ca să aprobe acest proiect care va genera un haos uriaș. Doar în cursul acestui an, la aproape toate ședințele de Consiliu Local s-a discutat despre acest proiect. Mai jos oferim și alte exemple concrete.
În prezent, valorile de trafic sunt foarte mari în Apahida, iar din acest motiv, timpii de așteptare sunt de peste 30 de minute pentru a putea traversa comuna și a ajunge în zona Aeroportului Internațional Cluj Napoca iar de acolo spre oraș.
Construcția a 800 de apartamente este văzută de locuitori ca un factor care va genera ambuteiaje și mai mari.
Consilierul local Ligia Pop reacționează
Unul dintre cei care s-a opus cu vehemență construcției de blocuri între case este și consilierul local din Apahida, Ligia Pop (foto jos).

Ligia Pop refuza sa voteze constructia de blocuri intre case. sursa foto: ligia pop
Aceasta a depus la Primăria Apahida, mai multe observații la dezbaterea publică organizată pe tema blocurilor din zona IPEG. Ligia Pop ca și sute de alți locuitori ai comunei așteaptă ca Primăria Apahida să organizeze o dezbatere reală, nu o mimare de respectare a legii.
”Dorim să se realizeze un studiu de trafic în care să se analizeze situația în care cele 1.373 de autovehicule menționate în studiu de trafic vor intra pe drumul național în intevalul orar 7-9 și 15-17, având în vedere situația actuală în care timpii de așteptare sunt între 20 și 60 de minute. Se dorește realizarea studiului de trafic pe arterele principale ale localității în care se descarcă traficul generat de aceste autovehicule și nu un studiu de trafic pe drumurile propuse în Planul de Urbanism Zonal (PUZ) sau pâna la intersecția cu drumurile existente. Se va avea în vedere că cetățenii localității să nu fie afectați în nici un fel de numărul mare de autovehicule care va fi în urma edificării acestor constructii”, a scris Ligia Pop, în punctul ei de vedere pe care l-a trimis la Primăria Apahida, pentru a fi discutat în dezbaterea publică.
Va exista o creștere a valorilor de trafic de 100 la sută
Consilierul local Ligia Pop a analizat proiectul privind construcția a sute de apartamente și a ajuns la concluzia că valorile de trafic se vor dubla, în momentul în care cei care vor cumpăra, se vor muta.
Din acest motiv, timpii de așteptare care acum sunt de 30-40 de minute, vor ajunte la aproape două ore.
”Conform studiului de trafic prezentat (pag 20) se menționează ca în intervalul orar 8-9 se va simți un plus de 17,80%. iar plusul mediu este de 7,10 %, deci față de medie se va resimți o creștere de peste 100%. Solicităm corelarea studiului de trafic cu studiu de circulație în ceea ce privește numărul de autovehicule pentru care s-a realizat studiul/calculele (în studiu de trafic 1.373 iar în studiu de circulație 813 autovehicule, un numar semnificativ mai mic care duce la o situație total eronată a celor prezentate). Din tabelul prezentat în studiu de circulație rezultă că în intervalul orar 6-10 sunt în plus aproximativ 300 autovehicule în situația în care vor fi 800 de locuințe, cu un numar minim de 800 de mașini în total”, a mai spus Ligia Pop.
69 de metri pătrați pentru fiecare apartament
Mai trebuie spus că la Apahida, Consiliul Local a votat o hotărâre de Consiliu Local prin care
suprafața minimă pe care se poate edifica o locuință unifamiliala trebuie să fie mai mare de 700 metri pătrați, pentru a păstra specificul local.
”Din acest motiv considerăm inoportună propunerea de se realiza locuințe colective de șapte niveluri supraterane într-o zonă în care se pot observa gospodăriile localnicilor care păstrează un specific al zonei, cu teren aferent generos ca suprafață. Dacă se va realiza un calcul simplu din suprafata de teren studiată fără a elimia suprafețele aferente căilor de acces, a spatiilor verzi de aprox 55.000 mp. pe care o raportam la cele 800 de locuințe obținem o suprafață de teren de 69 mp aferente unei locuințe/familii ceea ce este semnificativ mai mică față de suprafață de 700 mp aprobată”, a mai scris Ligia Pop.
Conform adresei nr 4479/24.05.2021 a Direcției de Urbanism și Amenajare a Teritoriului din cadrul Consiliului Județean Cluj se impune un nivel maxim de înălțime de P+4E, iar în propunerea prezentată sunt două niveluri în plus.
De asemenea, documentația care a fost pusă la dispozitie pentru consultare este incompletă, lipsește avizul solicitat de catre SDEE Electrica în avizul nr. 6010220728951/04.08.2022 prin care se precizează că în zonă există rețele ale PTA IPEG APAHIDA.
Certificatul de Urbanism nr. 538/2023 emis de catre Primarul Comunei Apahida nu respectă formular conform prevederilor legale.
Suspiciuni maxime de corupție
De asemenea, pentru acest proiect imobiliar, în mod suspect, Primăria Apahida s-a angajat să construiască un drum, a cărui valoare este de 11,2 milioane de lei. Cu alte cuvinte, Primăria Apahida s-a angajat să construiască un drum din banii publici pentru un investitor privat. Cu totul inexplicabil.
Pentru a construi acest drum, Primăria Apahida a anunțat că va trece la exproprierea unor terenuri din zona respectivă. Din nou inexplicabil. De ce să cheltuiești banii publici pentru construcția unui bloc de locuințe, în condițiile în care Primăria nu este asociată și nu va beneficia de vreun leu de pe urma acestei investiții foarte mari.
Singura explicație oferită de Primăria Apahida a fost că investitorul va construi o grădiniță privată.
Numai că, cu cele 11.2 milioane de lei, s-ar putea construi două grădinițe cu 14 săli de grupă. Drept dovadă pentru cele scrise, recent Primăria Apahida a inaugurat o lucrare, o grădiniță construită cu fonduri europene, a cărui valoare a fost de un milion de euro.
USR, PNL și PSD tac suspect
Deși în campania electorală din 2020, cele trei partide au câștigat voturile oamenilor cu promisiunea de a nu mai construi blocuri între case, acum, se pare că toți au uitat de promisiuni.
Șeful Comisiei de Urbanism, din cadrul Consiliului Local, USR-ista Maria Rodilă, din informațiile noastre nu a depus obiecțiuni cu privire la acest proiect imobiliar.
De asemenea, cei de la PNL, se subordonează strict ordinelor de partid. Cu excepția consilierilor PNL, confierențiarul universitar Darie Moldovan și Simion Florian, toți ceilalți nu par că se opun unui astfel de proiect.
La PSD, disciplina de partid este respectată total, ca un ordin de zi pe unitate. Consilierii locali PSD nu au altă opinie decât cea a șefilor organizației locale a partidului.
