Un angajat al Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public Cluj (RADP) a fost condamant de Tribunalul Cluj la o pedeapsă de un an și șase luni de închisoare, pentru trafic de influență.

Procurorii susțin că Marius Dumitrașcu era angajat ca și portar la centrul unde sunt depozitate mașinile ridicate de angajații RADP, de pe străzile din Cluj Napoca.
Din această calitate, mai susțin anchetatorii, Dumitrașcu îi aborda pe cei cărora le-au fost ridicate mașinile și le cerea, direct, șpagă, atât pentru el cât și pentru polițiștii locali.
În acest dosar a fost folosit și un investigator sub acoperire de la care angajatul RADP nu s-a sfiit să ceară mită.
Cum acționa angajatul RADP
Inculpatul s-a folosit în primul rând de poziţia sa de angajat RADP, chiar în locul unde sunt depozitate autovehiculele.
Marius Dumitrașcu nu cunoaşte persoanele contraveniente, dar prin prisma locului de muncă, le-a abordat direct, se uita peste documentele primite de acestea după plata taxei de ridicare şi astfel observă cine este poliţistul care a dispus ridicarea autoturismului (deşi pentru el ar fi suficient să vadă dovada plăţii ca să poată permite eliberarea autoturismului).
”Le face precizarea persoanelor că urmează a primi acasă şi o amendă de la poliţist pentru contravenţia comisă şi le dovedeşte astfel că are cunoştinţă de toate aspectele care urmează a se întâmpla, inclusiv cuantumul amenzii, dar că îi poate ajuta ca această amendă să fie doar un avertisment. Persoana astfel abordată are încrederea că inculpatul, angajat chiar în acel loc o poate ajuta pentru a nu primi amenda, convingere întărită în unele cazuri chiar de faptul că inculpatul îl apelează personal pe poliţist, cum a fost cazul investigatorului sub acoperire căruia inculpatul i-a spus de la început că trebuie să îi dea poliţistului ceva, după care l-a sunat şi i-a pus în legătură directă”, se arată în sentință.
Cerea bani și pentru polițiștii locali
În dosar sunt pomeniți și doi polițiști locali, ai căror nume nu îl vom publica pentru nu strica ancheta.
Cert este că în cel puțin două cazuri, polițiștii locali nu au mai aplicat amenda de 2.000 de lei, ci doar un avertisment pentru șoferul vinovat.
”În data de 15.10.2021, în jurul orei 09.00 a pretins suma de 700 lei, din care 200 lei pentru el şi 500 lei pentru poliţist asigurându-l pe numitul *** că nu va fi sancţionat contravenţional cu amendă, ci va primi doar un avertisment, ca urmare a intervenţiei inculpatului care a lăsat impresia că are influenţă asupra poliţistului”, se arată în sentința de condamnare.
De asemenea la data de 22.10.2021 a pretins foloase (servicii de pedichiură de 100 lei) pentru soţia sa şi ulterior le-a şi primit, lăsând-o pe martora *** să creadă că are influenţă asupra lucrătorului de poliţie *** care a dispus ridicarea autoturismului, asigurându-o pe martoră că nu va fi sancţionată contravenţional cu amendă, ci va primi doar un avertisment.
În data de 13.03.2023, în jurul orei 19.10 a pretins şi a primit suma de 300 lei, din care 100 lei pentru el şi 200 lei pentru poliţistul ***, asigurând-o pe numita *** că nu va fi sancţionată contravenţional cu amendă de către poliţist pentru motivul că a parcat autoturismul marca Skoda … pe o trecere de pietoni aflată în Cluj Napoca, la intersecţia străzilor Observatorului cu Republicii.
Lasă un răspuns