Acasă EVENIMENTE Corupție maximă la Primăria Cluj Napoca. Asociatul directorului Călin Forna, apropiat de...

Corupție maximă la Primăria Cluj Napoca. Asociatul directorului Călin Forna, apropiat de Emil Boc, construiește un bloc în condiții ciudate. Firma are zero cifră de afaceri în ultimii cinci ani

0

De mai mulți ani, Emil Boc a scăpat Urbanismul din mână, fapt pentru care în Cluj Napoca este posibil orice.

Pe strada Traian Vuia la numărul 72, se construiște un bloc de locuințe, cu două etaje, chiar pe limitele de proprietate, cu alte două parcele unde există două case, deși Codul Civil impune o retagere minimă de 60 de centimetri.

Unul dintre cei care construiește acest bloc, în condiții suspecte, este asociat cu Vasile Călin Forna, directorului unei Direcții importante din Primăria Cluj Napoca, și un apropiat de Emil Boc.

Un arhitect renumit din Cluj Napoca ne-a declarat după ce a văzut imaginile de la fața locului că blocul nu poate fi calcan cu casa.

Cu toate acestea, în mod curios, dacă nu chiar suspect, Primăria Cluj Napoca a emis o autorizație de construire pe toată suprafața parcelei, blocul fiind construit pe limitele de proprietate.

Așa cum se vede în fotografia atașată acestui articol, blocul cu pricina se construiește chiar pe limita dintre proprietăți, deși există mai multe reglementări legale care interzic acest lucru.

Blocul construit de o firmă cu ZERO cifră de afaceri

Blocul cu pricina este construit oficial de societatea comercială Bava Constr SRL, din Cluj Napoca, cu sediul pe strada Theodor Mihali, nr. 31.

Asociații acestei societăți comerciale sunt în cote egale un anume Vajar Csaba și un alt SRL, respectiv Superior Software SRL.

Firma Bava Constr SRL este pe minus de cinci ani, având o cifră de afaceri egală cu ZERO. Potrivit evidențelor fiscale oficiale, conform tabelului de mai jos, societatea are zero cifră de afaceri, între anii 2017 și 2021, și profituri negative în fiecare an. În situația dată, am putea vorbi chiar de spălare de bani, din moment ce nu este clar de unde vin fondurile.

blocul construit de o firma cu zero cifra de afaceri

Cu toate acestea societatea a scos din conturile sale, habar nu avem de unde, sume imense de bani pentru cumpărarea terenului respectiv și ulterior să construiască blocul până la stadiul în care se află azi.

Poate ne spun cei de la ANAF sau de la DNA Cluj, cum se poate una ca asta? Asta în cazul acestei instituții mai există și nu umblă doar după ”căței”.

Directorul Călin Forna, din Primăria lui Boc apare în ecuație

Mergând mai departe cu ancheta de presă am descoperit că Superior Software SRL, este deținută și administrată de un anume Andrei Marius Baidoc, care a mai lucrat în domeniului softului. Societatea are un angajat și profituri care ajung în 2021, la 1,07 milioane de lei.

Și mai departe, acest Baidoc a înființat în anul 2022, societatea Hermes Properties SRL, alături de nimeni altul decât Forna Călin Vasile, directorul adjunct al Direcția de Evenimente Publice și Informare Cetățeni din cadrul Primăriei Cluj Napoca.

Pentru cine nu știe, Călin Forna este în imediata apropiere a lui Emil Boc, fiind un fel de șef de protocol al acestuia.

Forna este căsătorit cu Maria Forna (foto jos alăaturi de Calin Forna), șefa de cabinet a Europarlamentarului PNL, Daniel Buda, care este și președintele PNL Cluj. Maria Forna este consilier județean PNL și președintele Autorității Teritoriale de Ordine Publică.

L-am contactat pe Călin Forna, pentru a ne lămuri ce rol are în societatea Hermes Properties SRL sau în societatea Bava Contrs SRL.

”Am făcut firma Hermes Properties SRL ca să dezvoltăm pe viitor ceva. Încă nu ne-am gândit la nimic dar este posibil să investim niște bani, chiar și în imobiliare. De ce nu? Despre blocul de pe strada Traian Vuia 72, nu am niciun amestec. Nici de ordin financiar și nici alte interese”, ne-a declarat Călin Vasile Forna.

”Nu este un perete calcan”

Revenind la blocul realizat de firma Bava Constr SRL, trebuie spus că acesta nu respectă normele de urbanism în vigoare.

Un reputat specialist clujean, director în cadrul unei instituții publice de forță, ne-a declarat că blocul nu are perete calcan cu casa portocalie, din imagine, drept pentru care trebuiau aplicate normele din Codul Civil, de la articolul 12.

”Zona respectivă este încadrată în UTR ZCP – M2. Acest lucru permite construirea unor pereți calcan, ori din fotografie se poate observa că imobilul mai vechi, respectiv casa de culoare portocalie, nu are un astfel, de perete. În consecință, nici blocul nu putea avea un perete calcan cu imobilul cu funcțiune casă de locuit. În acest caz, blocul trebuia să se retragă față de limita de proprietate cu 60 de centrimetri. Tot din fotografie se vede că blocul a fost construit pe limita de proprietate, ceea ce nu este ok”, ne-a explicat specialistul.

Articolul 612 din Codul Civil prevede instituirea unei limite de construire față de proprietatea vecină de minim 60 de centimetri, dacă nu există alte reguli.

Ce prevede PUG-ul?

Regula de construire pentru acest UTR ZCP-M2, prevăzută în Planul de Urbanism General al municipiului Cluj Napoca, prevede următoarele:

* Retragerea minimă față de limitele laterale și față de limita posterioară: conformarea clădirilor pe parcelă va fi determinată de contextul generat de cadrul construit adiacent. Principiul constă în acopererea calcanelor existente și respectiv contrapunerea de curți în dreptul celor de pe parcelele vecine. Regula se aplică atât pe limitele laterale cât și pe cele posterioare de proprietate. Nu vor fi luate în considerare corpurile de clădire parazitare, identificate ca atare prin studiul istoric.

Cu toate acestea arhitectul șef al municipiului Cluj Napoca, Daniel Pop, coleg cu Vasile Călin Forna, și-a dat avizul pentru construcția cu pricina.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.