Directorul Institutului de Oncologie ”prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj Napoca, medicul Cătălin Vlad, recunoaște că medicii de aici sunt sufocați de afluxul mare de pacienți, și că nu mai pot face față situației, fiind depășiți de situație.

Domnule doctor, se anunță că în următorii 7-8 ani vom avea o creștere explozivă a numărului de cazuri de cancer. Este pregătit Institutul clujean pentru și mai mulți pacienți?
Pot să vă spun că adresabilitatea în momentul de față este extrem de mare și ne simțim sufocați. Facem toate eforturile ca pacienții să beneficieze de cele mai bune tratamente, de creșterea calității serviciilor, dar în momentul de față specialiștii noștri sunt depășiți de situație și cu siguranță e nevoie de mult mai mult pentru a gestiona eficient ceea ce urmează pe viitor.
Institutul are o clădire nouă pentru Secția de Hematologie. Pentru restul secțiilor nu se preconizează nimic?
Investițiile nu au vizat doar Hematologia. Am să vă dau câteva exemple. Anul trecut am finalizat renovarea laboratorului de radioterapie, unde funcționăm cu aparatură modernă, de ultimă generație. Avem patru acceleratoare noi care lucrează la capacitate maximă. Am renovat, de asemenea, secțiile de chirurgie oncologică, de oncologie pediatrică, avem un bloc operator nou, modern, adaptat tehnicilor minim invazive, iar investițiile continuă.
Toate acestea sunt pentru creșterea calității actului medical. Dar pentru cantitatea actului medical, tot mai presantă, ce puteți face?
Avem o clădire construită la începutul anilor ’60, dar proiectanții au fost vizionari și tot ceea ce au realizat ei ne ajută să funcționăm și azi. Cu siguranță că ar fi nevoie de mai mult pentru ca oamenii să poată fi tratați în spații adecvate. Deocamdată, încercăm să îmbunătățim permanent ceea ce avem. Pacienții știu că aici au parte în primul rând de empatie. Nu ajunge să-i tratăm corect, trebuie să fim și empatici, să comunicăm. Lucrăm cu oameni aflați în mare suferință și doar când ești într-o situație de genul acesta, sau măcar apropiat unui bolnav, poți să-ți dai seama ce înseamnă lupta cu cancerul. Este o luptă care implică societate, medici, reintegrare socială, psihologi, aspecte spirituale, aspecte legate de biserică. Toată lumea ar trebui să contribuie la tratarea acestei boli. Pe lângă aceste lucruri, de care pacienții noștri beneficiază, acreditările internaționale pe care Institutul le are sunt certificarea calității actelor medicale oferite. Este motivul pentru care pacienți din toată țara vin la noi.
Lasă un răspuns