Crucea de aur de pe Biserica Sfântul Mihail. Imagini nemaivăzute

Posted by

Legenda spune că, pe Catedrala Sfântul Mihail, din centrul Clujului, ctitorii acestui lăcaș de cult au montat o cruce din aur de mari dimensiuni.

Crucea de pe Catedrala Sfântul Mihail a stârnit adevărate fantezii în rândul a zeci de generații de clujeni.

Legenda cu elicopterul care a încercat s ă smulgă crucea, la ordinul unui mare șef comunist, este cea mai cunoscută.

Se spune că prin anii ‘80, comuniştii ar fi ordonat schimbarea crucii din aur, cu una din alamă. Povestea mai spune că noaptea, pe ascuns, un elicopter care avea la bor militri din trupele speciale, a luat crucea din aur de la locul ei, fiind înlocuită cu o alta suflată cu aur.

Aceeaşi cruce este protagonista unei alte istorisiri despre un alt furt, unul din perioada interbelică.

Crucea de alamă

În realitate, crucea montată pe cel mai înalt turn de biserică din România este una din alamă, fiind montată pe la anul 1859.

Turnul Catedralei Sfântul Mihail este construit în stil neo-gotic, fiind ridicat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

O fotografie realiazată la anul 1859, când turnul nu era încă terminat şi înconjurat de schele confirmă aceasta, arată ”crucea din aur” la locul ei.

Cel mai înalt turn de biserică din România

Crucea actuală are o înălțime 3,41 metri şi este aşezată pe un soclu de 1,50 de metri.

Arhitectul Orbán György, unul dintre cei implicaţi în proiectul de restaurare al Bisericii Sfântul Mihail, spune că acea cruce din vârful lăcaşului de cult este contemporană cu turnul neogotic al bisericii şi provine din secolul al XIX-lea.

„Conform evaluărilor din faza actuală de cercetare, crucea este realizată din tablă îndoită şi este aurită. De regula prin acest proces, se aplică un strat foarte subţire de aur pe suprafaţă, iar în acest fel, conţinutul de aur este extrem de mic“, afirmă arhitectul.

Din vârfului crucii până jos, pe trotuar, sunt 87,9 de metri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *