Acasă SOCIAL Cu ce program îi așteaptă Muzeul de Istorie a Transilvaniei pe clujeni...

Cu ce program îi așteaptă Muzeul de Istorie a Transilvaniei pe clujeni de Noaptea Muzeelor 2023

0

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a anunțat că, pentru acest sfârșit de săptămână, o serie de evenimente speciale din cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor 2023.

Astfel, clujenii sunt invitați la vernisajul expoziției „Grecii de peste mări” (vineri, 12 mai), episodul 5 al proiectului „High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu”, de data aceasta dedicat personalității lui Constantin Daicoviciu și, evident, Noaptea Muzeelor 2023, cu expoziții, animație și atmosferă de sărbătoare.

„Puțini sunt cei care știu că Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei deține o colecție de vase grecești, nu foarte generoasă în ce privește numărul de piese (aproximativ 40 de exemplare), însă semnificativă, spectaculoasă chiar în ce privește varietatea formelor de vase, a stilurilor decorative și a centrelor de producție. Dintre acestea, atrag atenția în mod special vasele cu figuri roșii, produse în Etruria și Magna Grecia, în secolele V – III î Chr. Ele au ajuns la noi în țară, în mare măsură, ca urmare a donațiilor făcute de colecționarii împătimiți ai secolelor 19-20, perioadă în care astfel de achiziții erau o adevărată modă. Piesele au fost donate ulterior muzeelor.

Prin intermediul unor exponate de excepție, a căror poveste este transpusă vizual într-un mod creativ, cu ajutorul ilustrațiilor și al diverselor forme de media, pe tot etajul al doilea al MNIT, vizitatorii vor face o călătorie în Etruria și în sudul Italiei, în secolele V-III î. Chr., o incursiune în lumea credințelor și ideilor despre viață și moarte. Ca o surpriză, în periplul pe care îl propunem, este și o adaptare după un mormânt pictat din acea perioadă. Vom include și ecouri peste timp ale artei grecești, ilustrate de vasele ceramice contemporane, cu forme și decoruri inspirate de ceramica grecească antică” – anunță MNIT.

„Tema în sine este inedită. Vase grecești au fost sau se regăsesc etalate în expoziții de bază sau în expoziții temporare ale unor muzee din țară, dar, din câte cunosc până acum, nici una dintre ele nu a abordat tema vaselor cu figuri roșii, produse ale atelierelor din Etruria și din Magna Grecia.

Fără îndoială, sunt vizitatori care vor ieși din expoziție mai îmbogățiți și vor realiza că spectaculos este însuși faptul că la Cluj pot vedea piese originale cum numai muzeele mari ale Europei au in propriul patrimoniu” – declară Cristina Popescu, curator al expoziției.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 12 mai, ora 12:00, la sediului central al Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (etajul 2). Expoziția va putea fi vizitată în perioada mai 2023 – ianuarie 2024.

În 13 mai, cu începere de la ora 18:00, MNIT propune publicului un eveniment special în introducerea Nopții Muzeelor 2023, respectiv episodul 5 al „High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu” – un proiect serial al MNIT, în cadrul căruia se desfășoară diverse recitaluri de cameră, într-un cadru care încearcă să refacă un salon de epocă, cu piese din patrimoniul muzeului și implicând artiști de cea mai înaltă ținută din domeniul muzicii. Fiecare astfel de eveniment reprezintă o mini-expoziție de obiecte de mobilier, decorative și de uz personal din diverse epoci, în funcție de tema evenimentului/episodului. Artiștii interpretează repertoriul ales și el în consecință pentru o astfel de temă, în acest cadru special amenajat.

Acest al 5-lea episod al proiectului va fi dedicat memoriei lui Constantin Daicoviciu, de la a cărui naștere se împlinesc 125 de ani, respectiv 50 de ani de la moartea sa. În cadrul evenimentului publicul va putea vizita o mini-expoziție de obiecte care au aparținut lui Constantin Daicoviciu, însoțită de o serie de proiecții cu fotografii reprezentând scene din viața sa personală și profesională, în timp ce ascultă muzica desăvârșită a Cvartetului Arcadia. După recital, expoziția va rămâne deschisă pentru vizitare în cadrul Nopții Muzeelor la MNIT.

Sâmbătă seara, începând de la ora 19:00, Noaptea Muzeelor la MNIT înseamnă, „pe lângă surprize și atmosferă animată”, patru expoziții, una complet nouă, al cărei vernisaj „se întâmplă” doar cu o zi înainte. După cum anunță organizatorii, expoziția dedicată lui Constantin Daicoviciu va fi disponibilă pentru vizitare doar în cadrul Nopții Muzeelor, „dar după încheierea recitalului High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu”, unde intrarea se face doar pe bază de invitație sau bilet.

Expozițiile deschise la MNIT (intrare liberă de Noaptea Muzeelor): Istoriile Clujului; ZMEA. Zei și Muritori din Egiptul Antic; In memoriam Constantin Daicoviciu (etajul 1); Incursiuni dacice în spațiul virtual; Grecii de peste mări. Vase cu figuri roșii din Etruria și Magna Grecia (etajul 2).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.