, ,

Cultivatorul de crizanteme. Secretul florii care înflorește doar toamna târziu

Posted by

Pe marginea Drumului Național 1C, cu puțin înainte de a intra în localitatea Apahida, l-am întâlnit pe Ioan Pop, un producător autohton de flori de sezon.

Mica tarabă din Apahida, unde Ioan Pop își vinde florile.
Mica tarabă din Apahida, unde Ioan Pop își vinde florile.

În goana mașinii, un anunț simplu ne-a atras atenția și am oprit în dreptul lui, ”Sere Gădălin”, semn că persoana care vinde florile, le și produce. Nu nu ne-am înșelat. Prețuri acceptabile, nu umflate artificial de comercianți care nu au nimic de-a face cu florile, decât dorința de a face un profit cât mai mare, într-un timp cât mai scurt.

În Ardeal, pe data de 1 noiembrie, se sărbătorește ”Ziua Morților, drept pentru care oamenii se îndreaptă cu mic cu mare la mormintele înaintașilor lor pentru a face curat, a pune o floare și a aprinde o lumânare.

Produce flori în șase sere

Ioan Pop are 59 de ani și este unul dintre cei mai mari cultivatori de flori de sezon, din județul Cluj. Primăvara cultivă, ”flori pentru curți sau balcoane”, cum singur le-a botezat, celebrele mușcate curgătoare sau alte tipuri de flori, mari iubitoare de apă și căldură.

Vara, Ioan Pop cultivă arbuști de sezon, iar toamna celebrele crizanteme, cu diferite culori și mărimi.

”Am șase sere. Patru sunt făcute de mine și două cumpărate. Lucrez doar cu familia, de primăvara și până toamna târziu. Crizantemele se cumpără de la faza de răsad, primăvara, după care le replantăm de două ori, în ghivece de diferite dimensiuni. Pentru a le face o coroană frumoasă, le tundem de mai multe ori”, explică Ioan Pop.

Înflorirea crizantemei nu poate fi controlată, așa cum susțin unii, prin lipsirea florii de lumina solară. Producătorii cumpără răsadurile pe săptămâni de înflorire.

Crizanteme produse în serele lui Ioan Pop.
Crizanteme produse în serele lui Ioan Pop.

Ioan Pop știe încă de când cumpără răsadul crinzantemei, data la care aceasta va înflori.

”Povești sunt destule. Nu vedeți câți comercianți sunt pe marginea drumului, și aproape niciunul nu este un producător. Noi producem în fiecare an în jur de 4.000 – 5.000 de flori de crinzanteme. Le vindem pe toate pentru că nu cerem prețuri foarte mari. Avem flori și cu zece lei, cu 20 de lei. Pe cele mai mari, le vindem cu prețuri mult mai mici decât ceilalți comercianți”, mai spune Pop.

Arta comerțului: să nu jumulești clienții

Sâmbăta trecută Ioan Pop a vândut aproape patru dube pline cu crizanteme. Trebuie să ai o artă a comerțului.

Vânzătorul mai spune că s-a uitat pe buletinul meteo și a văzut că este o zi frumoasă, drept pentru care toată noaptea a transportat flori de la serele lui din Gădălin, la Apahida.

”Am zis că este o vreme frumoasă și că oamenii vor merge la morminte, și nu m-am înșelat. Am adus multe flori și le-am vândut pe toate. Eu las din preț pentru că oamenilor le place să negocieze. Simt că fac și ei o afacere, dar să știți că se vede că oamenii nu mai au bani. Se uită la cinci lei, iar asta arată că nu o duc prea bine”, ne mai spune Ioan Pop.

O foarte mare parte din florile produse la serele de la Gădălin sunt vândut doar către două mari lanțuri de florării. Ce rămâne, la bucată cum s-ar spune, la marginea drumului național care străbate comuna Apahida.

”Vin tot felul de intermediari la mine, vă dați seama cine sunt, să le dau toată marfa cu 25 de lei, la en gros, dar am refuzat. Apoi, florile sunt pe marginea drumului, vândute cu 50 de lei. Eu nu vreau să îmi jumulesc clienții. An de an vin oamenii la mine, semn că au fost și că sunt mulțumiți, și cumpără flori”, mai spune Ioan Pop.

Pentru a începe o cultură de crizanteme ai nevoie de câteva mii de euro. Florarul din Gădălin, județul Cluj mai spune că profitul adus de afacere nu este nici mare, dar nici mic, fiind unul suficient pentru a asigura existența a două familii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *