,

Cum arată drona rusească găsită lângă Cluj. Un tractorist a luat-o acasă ca pe o jucărie dar s-a speriat când a văzut scrisul chirilic

Posted by

Drona spion a Federației Ruse care a căzut pe raza localitpții Dumitra, județul Bistrița Năsăud, a fost găsită de un agricultor care se afla la arat.

”Drona a fost găsită de Marcus Butuza, un fermier din localitate ce își ara terenul agricol. Potrivit declarațiilor sale, totul se întâmplat în jurul orei 16:30, când omul a văzut din tractor ceva ce arăta ca un avion de mici dimensiuni căzut în niște răchiț. Fermierul și-a continuat lucrul până la finalizare iar în jurul orei 20:30 a luat drona și a transportat-o acasă după care a anunțat autoritățile prin 112. Bărbatul a specificat ca drona era inscripționata cu litere chirilice. La locul indicat au ajuns reprezentanți ai poliției și armatei precum și pirotehniști aceștia au luat drona pentru a o studia, fiind deschisă în acest caz o anchetă”, scrie Radu Sârbu pe facebook.

Ce poate face o astfel de dronă

Presa locală a transmis că ar fi vorba despre o dronă de tipul Orlan-10, vehicul aerian fără pilot (UAV) dezvoltat de Centrul Tehnologic Special din Sankt Petersburg pentru a efectua misiuni de recunoaștere, cartografiere 3D, suport pentru SAR și operațiuni de război ale forțelor armate ruse.

Informația a fost contrazisă de polițiștii de la Bistrița Năsăud. Și ei au confirmat incidentul, dar spun că nu este vorba despre o dronă militară.

„Da, într-adevăr, discutăm despre o dronă picată la Dumitra, aceasta prezenta niște inscripții cu litere rusești, dar, mă rog, asta nu înseamnă nimic, drona poate să fie și rusească, dar și ucraineană, ambele variante sunt posibile.

Nu se cunoaște deocamdată proveniența ei, ea a fost găsită căzută, nu avem alte detalii, dar, vă pot spune că, într-adevăr, pe ea sunt niște inscripții care cuprind litere din alfabetul rusesc”, a explicat Rânziș Ioan, inspector IPJ Bistrița Năsăud. Mai mult decât atât, aparatul de zbor nu ar avea nici măcar o cameră de filmat. Cu toate acestea, agenții SRI au ajuns imediat la fața locului și au preluat drona și ancheta.

„Drona a fost preluată de SRI, se fac verificări, la prima examinare nu au fost găsite urme de explozibil sau altceva de genul acesta care ar putea să genereze panică. Se fac verificări pentru stabilirea cu exactitate a modului în care a ajuns acolo, nu era prevăzută cu cameră video, deci nu era pentru filmat”, a mai zis Rânziș Ioan de la IPJ  Bistrița.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *