,

Cum arată primul autobuz cu hidrogen care circulă în România. Este testat la Cluj

Posted by

Primul autobuz cu hidrogen, care asigură transoportul de pasageri, circulă în aceste zile pe străzile din Cluj. Cum arată primul autobuz cu hidrogen care circulă în România.

Cum arată primul autobuz cu hidrogen care circulă în România
Cum arată primul autobuz cu hidrogen care circulă în România

În cursul zilei de azi, autobuzul a fost prezentat publicului din Cluj Napoca. Acesta circulă doar în fază de teste, pe mai multe linii de transport în comun. Apoi, în funcție de performanțele acestua se va lua decizia dacă va fi sau nu cumpărat.

”Va circula gratuit pe linia 24b, joi, și pe linia 30, vineri. Ieri a circulat pe linia de la aeroport. Încercăm să oferim acest tip de transport cu hidrogen pe cât mai multe linii și rute”, a declarat un oficial.

 

Marele atu al acestui autobuz este că nu este poluat, are zero emisii. Hidrogenul este o sursă de energie curată: singurele subproduse ale reacţiei chimice care au loc în celula de combustie cu hidrogen sunt căldura şi aburul. Reumplerea rezervorului se face rapid – cu o încărcare între 5 şi 10 minute, iar autobuzul poate circula peste 350 de kilometri.

Ce spun specialiștii despre acest tip de autobuze

Tudor Măcicăşan, expert în mobilitate sustenabilă, a susţinut că autobuzul cu hidrogen funcţionează în circa 30 de oraşe din Europa, devenind un produs de serie.

„Din punct de vedere ingineresc, autobuzul cu hidrogen este similar cu cel electric. Doar că în loc de baterie are o pilă de combustie şi tancurile de hidrogen. Am avut în teste la Bucureşti un astfel de autobuz şi în exploatare este fix ca un autobuz electric – este silenţios, nu poluează şi are chiar ruliul specific provocat de faptul că buletiile de hidrogen sunt sus pe acoperiş, acolo unde sunt şi bateriile eletrice”, explică specialistul.

Măcicăşan a făcut o comparaţie între autobuzele electrice şi cele cu hidrogen. Pe de o parte, servisarea pilei de combustie este operaţiune mai complicată comparativ cu problemele ce pot apărea la un autobuz electric.

O altă problemă este sursa de hidrogen. „Pe de o parte, producerea hidrogenului este energofagă, necesitând o mare cantitate de energie. Ai putea rezolva această problemă dacă ai folosi surse verzi de energie.

În România se produce hidrogen doar la Oneşti şi este „hidrogen gri”, adică este obţinut din hidrocarburi, deci producerea acestuia poluează atmosfera”, explică specialistul.

„Apariţia unei autobaze de autobuze eletrice ar putea creşte preţul. Iar, pe de altă parte, apariţia unor noi producători ar duce la scăderea preţului”, a declarat expertul pentru Adevărul, în anul 2022.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *