Cum au fost prinși cu minciuna procurorii DNA Cluj! Anchetatorii anticorupție s-au comportat ca niște copii de grădiniță!

Posted by

În procesul primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, care se desfășoară la Tribunalul Cluj, și care este acuzat de luare de mită, procurorii de la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au fost prinși cu minciuna ca niște copii de grădiniță. Probele le puteți vedea mai jos. Concluzia acestui scandal uriaș privește anularea probelor de la dosar, prin implicarea nepermisă a serviciului secret în faza de urmărire penală. În atare condiții, întreg probatoriul din dosar, care se bazează în procent de 90 la sută pe discuții ambientale înregistrate de martorul denunțător, Cristian Șpan, sunt lovite de nulitate absolută.

Noul judecător al dosarului, magistratul Mihai Ghica de la Tribunalul Cluj a avut curiozitatea să verifice dacă ofițerii Serviciului Român de Informații au fost cooptați de DNA în această anchetă, în baza celebrelor protocoale dintre Parchete și SRI. Trebuie spus că la dosar, vechiul judecător nu a fost curios niciodată să afle adevărul legat de acest subiect. Ba mai mult, a acceptat ca DNA Cluj să depună un document, din care rezulta că toată ancheta a fost făcută de procurorii anticorupție, fără ajutorul SRI Baia Mare.

La ultimul termen de judecată, magistratul Mihai Ghica a decis să ceară de la SRI informații legate de implicarea sau neimplicarea serviciului secret în acest dosar de anchetă. La termenul de azi, serviciul de informații a depus mai multe acte din care rezultă că a făcut transcrierea înregistrărilor telefonice depuse la dosar. Mai mult, cei de la SRI spun că ar fi inoportună declasificarea documentelor de la dosarul informativ, deoarece s-ar aduce atingere siguranței statului. ”Dezacordul (privind clasificarea – n.n.) a fost exprimat cu privire la declasificarea datelor ce intră în conținutul documentelor adresate unității de parchet , întrucât, dat fiind caracterul public al fazei de judecată, cazul contrar este de natură a produce daune grave secutirății naționale”, spun cei de la SRI.

Mai mult, cei de la SRI recunosc că au trimis la DNA Cluj, informații legate de primarul Cătălin Cherecheș. ”Adresele UM 0568 Baia MAre, remise DNA – ST Cluj, în situația dată … au fost subscrise solicitării de acordare a sprijinului pentru trasncrierea unor convorbiri telefonice inscrpționate pe suport de memorie ce a fost pus la dispoziție, de către unitatea de parchet, împreună cu alte suporturi optice destinate transpunerii notelor de redare”, se mai arată în răspunsul oficial trimis de SRI la Tribunalul Cluj.

Cum minte DNA!

La data de 18 mai 2018, Tribunalul Cluj consemna în dosarul lui Cherecheș, într-o încheiere de ședință, următoarea afirmație făcute de procurorul DNA prezent la dezbateri. ”Astfel, ca reprezentant al Ministerului Public, în calitate de procuror, aratră că acesat dosar nu s-a constituit ca urmare a unor informații venite de la SRI, ori altă structură de informații, ci sesizarea a fost făcută prin denunț de către martorul Șpan Cristian. Astfel, arată că nu a existat nicio corespondență între DNA – ST Cluj și SRI, ori altă structură de informații; nu au existat echipe mixte DNA -SRI și SRI nu a efectuat supravegherea tehnică, ci aceasta a fost făcută de Serviciu Tehnic din cadrul DNA Cluj. Arată că nici nu se putea altfel, raportat la decizia Curții Constituționale, astfel că nu s-a solicitat vreun sprijin din partea SRI-ului pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică”, se arată în documentul oficial.

Proba minciunii

La termenul de azi, 2 iunie 2020, la dosar au fost depuse mai multe documente de la DNA Cluj, declasificat de la nivelul de strict secret, datat 13 ianuarie 2018, care poartă semnătura șefului DNA Cluj, procuror șef Anca Mărincean, prin care culmea cerea SRI Baia Mare, să formeze o echipă mixtă. ”În interesul soluționării dosarului 256/P/2015 al DNA – ST Cluj, în temeiul art 3, lit. g din Protocolul de Cooperare între PÎCCJ și SRI pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securătiții naționale … vă rugăm să ne sprijiniți în vederea constituiri unei echipe operative comune, care să acționeze în baza unui plan de copperare, conform art. 22 din protocolul sus menționat – acordarea sprijinului informativ și tehnic din partea instituției dvs”.

 


În continuare, șefa DNA Cluj mai scrie că a trimis și un DVD care conțin mai multe convorbiri purtate în mediul ambiental de Cătălin Cherecheș. ”Notele de redare urmează să fie puse la dispoziție integral și în format electronic pe un suport optic pe măsura redării convorbirilor purtate în mediul ambiental”, se mai arată în adresă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *