,

Cum au trăit clujenii momentul dezvelirii statuii neterminate a lui Avram Iancu din Cluj-Napoca! E considerat astăzi cel mai urât monument

Posted by

Considerat în ziua de azi de către mulți dintre clujeni cel mai urât monument din Cluj-Napoca, statuia dedicată „Crăișorului Munților” – Avram Iancu – din piața cu același nume, rămâne un simbol al urbei. Dincolo de critici și de analize cu privire la aspect și estetică, monumentul rămâne un reper turistic al orașului.

Pozițiat între Catedrala Ortodoxă și Teatrul Național, statuia lui Avram Iancu a fost dezvelită la data de 1 Decembrie 1993, într-o formă neterminată la acea vreme. Însă a fost finalizată doi ani mai târziu, în 1995, când au fost adăugate și personajele secundare. Statuia a fost ridicată la inițiativa fostului primar al Clujului, Gheorghe Funar, iar prefect era Grigore Zanc, respectiv președintele Consiliului Județean – Victor Romulus Constantinescu.

La momentul dezvelirii din 1993 au participat peste 5000 de oameni, majoritatea dintre ei aduși cu autocare din întregul areal al județului Cluj și al Transilvaniei. Un grup de localnici îmbrăcați în port popular din Bistra, jud. Alba, apar într-o fotografie document, cu o pancartă cu mesajul „No, hai, ș-om mere la Cluj!”.

Statuia, neterminată și fără respectarea planurilor originale

Statuia a fost realizată de către sculptorul Ilie Berindei, stabilit în Elveția, iar potrivit acestuia, planurile sale originale nu au fost respectate și astfel grupul statuar rămâne neterminat.

Ideea unui statui dedicate personalității marcante a lui Avram Iancu a apărut imediat după moartea sa, dar acest lucru nu a fost posibil până în 1919. Au luat în calcul mai multe variante în perioada interbelică, inclusiv înlocuirea statuii lui Matia Corvin din Piața Unirii, însă până la urmă s-a ales locul din fața Catedralei Mitropolitane. Războiul, lipsa de fonduri și perioada comunistă au dus la amânarea proiectului.

Vă oferim câteva fotografii senzaționale surprinse de regretatul fotograf Csomafáy Ferenc, preluate din arhiva Azopan.

 

Imagini preluate de pe grupul Amintiri din Vechiul Cluj, Andras Vajdal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *