Cum funcționa banda de șantajiști a comisarului Șipoș! Polițiștii de la Evidența Populației sunt suspecți

Posted by

Gruparea lui Șipoș era ajutată de polițiștii clujeni care ofereau informații din bazele de date ale Poliției Române, spun surse judiciare din cadrul DIICOT, structura centrală, pentru presa centrală.

Potrivit unor surse judiciare, mai mulți polițiști clujeni sunt în atenția DIICOT, după ce i-au furnizat lui Șipoș, date cu caracter confindențial. Acești polițiști lucrează la Serviciul de Evidența a Populației Cluj.

Gruparea ex-comisarului, ajutată de foștii colegi

Fostul șef al Servciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, comisarul șef Liviu Șipoș, a fost reținut de procurorii DIICOT pentru constituirea unui grup infracțional organizat, șantaj, lipsire de libertate, violarea vieții private și instigarea la infracțiuni informatice. Judecătorii de la Tribunalul București l-au arestat preventiv, alături de alte persoane.

Conform anchetatorilor, Liviu Șipoș și-a recrutat cel puțin patru „locotenenți” cu ajutorul cărora urma să-i mulgă de bani pe afaceriștii controversați din Cluj. Pe lista „locotenenților” se aflau: Nicolaie Neagu, care are la activ infracțiuni de furt din România, Italia și Franța, Ionel Cosmin Zahiu – condamnat în Germania pentru conducerea unui autovehicul sub influneța drogurilor, Adrian Groșan – condamnat pentru infracțiuni de uzurparea de calități oficiale în Italia și Ungaria, dar și Emil Iulian Lupea – condamnat pentru furt în Olanda și Germania.

Sub paravanul firmei de detectivi, Șipoș îi supraveghea şi monitoriza pe cei pe care urma să îi șantajeze. Victimele nu erau alese la întâmplare: fie aveau antecedente penale, fie câştigaseră sume mari de bani într-un timp scurt, intrând astfel în vizorul grupării conduse de fostul polițist.

Potrivit procurorilor, Liviu Şipoş se folosea de angajaţi din Poliţie, de la care afla adresele celor pe care îi şantaja, numerele de înmatriculare ale maşinilor acestora şi alte informaţii care să ajute în activitatea grupării.

Ulterior, membrii grupării lui Şipos montau dispozitive de urmărire, unele având şi microfoane, pe maşinile victimelor sau chiar în sediile firmelor acestora. După ce îi supraveghea, Şipoș le spunea celor şantajaţi că are înregistrări cu ei şi le cerea bani ca să nu meargă la poliţie.
Traficantul șantajat de un fals polițist de la Antidrog

Liviu Șipoș a pus la cale un șantaj în urma căruia spera să obțină 200.000 euro. El i-a cerut „locotenentului” său Adrian Groșan să se dea drept drept polițist Antidrog care ar avea în lucru un dosar de trafic de droguri pe numele celebrului traficant de droguri Vladimir Sfârlea, zis Torino. Falsul polițist i-a cerut suma de 200.000 euro lui Torino pentru a nu trimite dosarul penal procurorului de caz care ar fi urmat să dispună arestarea acestuia.

Anchetatorii susțin că, pentru a avea acces la Torino Vladimir Sfârlea, Liviu Sipoș l-a pus pe Adrian Groșan să-l amenințe pe Mihai Lucian Pisaltu – acesta fiind o altă parte vătămată în dosar, și să-l forțeze să-i faciliteze o întâlnire cu fostul traficant de droguri eliberat din închisoare.

Ceilalți trei „locotenenți” aveau misiunea de intra ilegal în sediile firmelor ML Groupe SRL și ML Invest Scaune și Mese SRL pentru a monta două dispozitive de interceptare a comunicațiilor pentru a înregistra discuțiile private dintre Torino Vladimir Sfârlea, Lucian Mihai Pisaltu și Marius Petrică Foghiș.

Firma ML Groupe este patronată în acte de Marius Petrică Foghiș și de Maria Victoria Echim iar cealaltă firmă de Dumitrița Carat. Ambele firme se ocupă de fabricarea de mobilă.
Torino a traficat peste două tone de heroină

Torino Vladimir Sfârlea a fost liderul unei rețele internaționale de cărăuși de droguri care, în perioada 2001-2003, a traficat peste două tone de heroină pe ruta Turcia – România – Vestul Europei. Întreaga rețea a fost destructurată în vara anului 2003 de Direcția de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. Ca o ironie a sorții, din echipa polițiștilor implicați în prinderea traficanților a făcut parte și comisarul șef Liviu Șipoș.

Torino Sfârlea a a fost condamnat la 21 de ani de închisoare, după ce a fost prins că era capul unei rețele care se ocupa cu traficul și transportul de droguri de mare risc.

Material preluat de pe newsweek.ro.

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *