Cum se înscrie o construcție în cartea funciară. Sfaturi de la arhitectul șef al Județului Cluj

Posted by

Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță îi sfătuiește pe oameni să își întăbuleze casele în cărțile funciare. Iar pentru aceasta, cei în cauză trebuie să urmeze o serie de pași.

”Legal = mențiunea în cartea funciară a faptului ca e construcției cu acte. Ceea ce trebuie menționat este faptul că avem câteva situații posibile”, spune arhitectul Claudiu Salanță.

Pentru a putea întăbula o construcție trebuie să avem în vedere anul în care aceasta a fost edificată.

Pot fi construcții realizate, cu sau fără autorizație de construire, înainte de august 2001. Acestea se înscriu în cartea funciară în baza unei documentații cadastrale și a certificatului fiscal care să ateste plata impozitelor și faptul că au fost edificate înainte de august 2001. Unele oficii de cadastru solicită si un certificat de atestare a edificării construcției, iar acest document se poate obține de la primăria de domiciliu.

A doua categorie se referă la construcțiile realizate, cu autorizație de construire, după august 2001 și până în prezent. Acestea se înscriu în cartea funciară în baza unei documentații cadastrale și a unui certificat de atestare a edificarii construcției eliberat de către emitentul autorizației de construire primăria sau consiliul județean.

Ce se întâmplă când nu aveți autorizație de construire

Construcțiile finalizate, fără autorizație de construire, în intervalul august 2001 și până în urma cu 3 ani de zile. Pentru aceste construcții legea prevede prescriptia sancțiunii contravenționale dacă sunt finalizate, însă inscrierea în cartea funciară se realizează prin obținerea unei autorizații de construire pentru intrarea în legalitate și a certificatului de atestare a edificarii construcției.

În cazul construcțiilor nefinalizate, realizate fără autorizație de construcție, sau construcții finalizate în ultimii 3 ani – pentru aceste construcții legea prevede aplicarea sancțiunii contravenționale, între 1.000 de lei si 100.000 de lei.

Înscrierea în cartea funciară se realizează după obținerea unei autorizații de construire pentru intrarea în legalitate, finalizarea lucrărilor, în cazul celor nefinalizate, și obținerea certificatului de atestare a edificarii construcției.

Cum se poate obține o autorizație de construire retroactiv

În toate cazurile în care construcțiile sunt realizate fără autorizație de construire este de subliniat faptul ca emiterea autorizației de construire se poate face doar dacă sunt respectare reglementările urbanistice aprobate în zonă.

Aceste reglementări se pot referi la situarea în intravilan, suprafața minimă a parcelei, lățimea parcelei, acces, înălțimea construcției, distanțele față de limitele de proprietate, volumul si aspectul exterior, cromatică, materiale, etc. Emiterea autorizației de construire pentru întrarea in legalitate poate fi condiționată de desființări parțiale, modificare construcție pentru încadrarea in regulamentul de urbanism.

”Pentru a evita neplăceri ulterioare – sfatul meu este să construiți doar cu autorizație de construire și să achiziționați doar construcții înscrise în cartea funciară „cu acte” sau care au autorizație de construire”, mai spune arhitectul Claudiu Salanță.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *