Cum sunt testate viorile produse la Reghin. Lutierul român comparat cu Stradivarius

Posted by

La Reghin, un celebru lutier care și-a sacrificat toată viața pasiunii pentru viori, a reușit să făurească instrumente muzicale recunoscute internațional. Lutierul care este comparat cu Stradivarius

Viorile produse la Reghin sunt testate riguros. Instrumentele muzicale, chiar dacă nu sunt Stradivarius, au un sunet aparte. Alexandru Tomescu este singurul muzician român care are dreptul să cânte la unica vioară Stradivarius, care aparține României. Instrumentul muzical face parte din patrimoniul cultural internațional.

Lutierul care este comparat cu Stradivarius
Lutierul care este comparat cu Stradivarius. Alexandru Tomescu verifică fiecare vioară.

Zilele trecute, chiar celebrul violonist român Alexandru Tomescu a testat viorile.

Pentru a produce un instrument cu adevărat valoros se testează foarte multe aspecte. Inclusiv influența tipului de lac asupra sunetului. Indiferent că este vorba despre lac pe bază de ulei, pe bază de spirt și lac nitrocelulozic. De asemenea, sunetul este diferit, în funcție de numărul de straturi aplicate, 5, 10 și 15.

Sunt viori cu grosimea feței și a spatelui cu 2, 4 și 6 zecimi de milimetru în plus și în minus.

”Sunt și instrumente la care gâtul, eclisa și spatele sunt din alte esențe: frasin, prun, păr, salcie, carpen, abanos și tisa. Sunet viorii este testat de 2 soliști profesioniști și este captat și analizat de aparatură performantă. Fiecare instrument are propriul grafic de sunet. Sunt testate aproape 100 de viori în variantele de mai sus”, a explicat lutierul Vasile Gliga.

Lutierul care este comparat cu Stradivarius

Vasile Gliga este cel mai cunoscut lutier din România. Meșterește viori de când se știe.

Imediat după 1989, Gliga a început să umble prin Europa și să vadă cum se fac viorile. Singur spune că industria românească de profil era cu mult în urmă.

”Am avut şansa de a avea studii, de a avea familia împlinită, de a şti meseria de a face o vioară. Asta m-a ajutat enorm să încep afacerea. Întâmplarea a fost că atunci când m-am căsătorit m-am calificat la locul de muncă în fabrica de viori, am făcut şi mobilă de artă şi ca inginer stagiar am făcut prima vioară pentru concursul de la Cremona, în 1988. Asta mi-a dat siguranţa şi puterea de a învinge un sistem, de fapt”.

În 1991, Gliga a plecat de la fabrică și s-a lansat pe cont propriu. La început, făcea două viori pe lună, fiind ajutat doar de soția lui. Era foarte greu. Cu timpul a reușit, iar acum viorile produse la Reghin sunt folosite de mai toate marile filarmonici din lume.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *