Cunoscutul avocat clujean Ciprian Păun este un erou. Și-a salvat fiul din apa înghețată și apoi s-a blocat sub gheață.

Avocatul clujean Ciprian Păun, un om de mare onoare și caracter, a fost la un pas să își piardă viața. Totul s-a petrecut în localitatea Mița, județul Bistrița Năsăud.

A rămas blocat sub un pod de gheață. Ciprian Păun a declarat pentru Foaia Transilvană că se afla la munte, alături de mai mulți prieteni. La un moment dat, copilului avocatului a căzut în apele repezi și reci ale unui pârâu învolburat de topirea bruscă a zăpezii. Martorii spun că Ciprian Păun, un avocat de elită din Cluj, nu a stat pe loc nicio secundă și s-a aruncat în apă și a reușit să salveze copilul și să îl aducă la mal.

Numai că, în acel moment, avocatul și-a pierdut cunoștința și a fost dus de curent, sub un pod de gheață, de unde nu se mai putea salva singur.

”Cei care erau cu domnul avocat au sărit repede. Au spart gheața cu pietre și cu lemne. A fost o mobilizare care poate fi văzută doar în filme. Au reușit să îl scoată de sub gheață. Norocul lui a fost că nu a durat mult, câteva zeci de secunde și l-au scos. Apoi, un bărbat din grupul respectiv l-a resuscitat. Este medic și a știut ce să facă. Domnul avocat și-a revenit acolo, apoi au ajuns și medicii SMURD și a fost dus la spital cu un elicopter”, a declarat pentru Foaia Transilvană, paznicul de vânătoare din zona respectivă.

”Am lins gheața ca să pot să respir”

Avocatul a declarat că se simte bine și că va fi externat zilele urmăoare.

”Am ceva la inimă, dar n u e grav. E de la faptul că am fost înecat. Medicii fac acum tot ce trebuie să facă. Îmi aduc aminte că lingeam gheața ca să pot respira. Mă înecam conștient. Nu mai puteam respira. Încerc să trec cât mai repede peste toată această dramă. Copilul e bine și eu la fel, asta este cel mai important”, a spus avocatl Păun.

Pe facebook, Ciprian Păun le-a mulțumit celor care l-au salvat, prietenilor lui și medicului Bartoș. 
 
”Pentru ca ma întreaba tot mai multa lume cine este medicul care m-a salvat, va pot spune ca este parte a echipei de prieteni care m-au salvat. Sunt doi de fapt – este un chirurg de renume si cadru didactic la UMF- dr. Adrian Bartos si sotia lui tot cadru didactic si medic celebru Dana Bartos! Prietenii mei sunt eroii salvatori si medicii de pe Smurd si ambulanta, de la UPU si Institutul Inimii. Mai este un prieten bun din sistemul medical care a dat totul pentru mine si a coordonat operatiunea de transfer!”, a scris avocatul.

Ce spun cei de la ISU Bistrița

Evenimentul a avut loc în zona Izvorul Zânelor din localitatea Miţa, aflată în apropierea lacului de acumulare Colibiţa. Victima a fost scoasă din apă inconştientă, iar medicul aflat în zonă a dat primul ajutor.

„Bărbatul în vârstă de 41 de ani a fost găsit în stop cardiorespirator, în apă. Din fericire, intervenţia promptă a medicului (aflat în zonă, în timpul liber) a fost vitală. Acesta a reuşit, în urma manevrelor aplicate, să scoată bărbatul din stop cardiorespirator, după câteva minute de aplicare a protocolului”, a transmis ISU Bistriţa-Năsăud.

Bărbatul căzut în pârâu, aflat în stare de hipotermie, a fost preluat conştient de echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD, care l-a stabilizat şi l-a pregătit pentru a fi transportat cu elicopterul la o clinică de specialitate din Cluj-Napoca, potrivit Agerpres.