Înainte de 1989, în vitrinele Loteriei Române erau afișate la loc de cinste câștigătorii la loto sau la loz în plic.
O astfel de imagine era a unui clujean, Rezmives D. care în 21 februarie 1987, a câștigat o Dacia 1300, la Loz în Plic.

Despre Lozul în Plic se spune că a fost strict invenția comuniștilor. Era vândut sub forma unor tichete acoperite cu o peliculă de latex, lozul a devenit foarte repede popular datorită premiilor instant.
A fost lansat în 1954, tipărit de hârtie filigramată îl regăsim și astăzi la unitățile Loteriei Române.
În ceea ce privește Loteria Expres, aceasta a funcționat din 1958 în formula 5/55. Altfel spus, cifra 5 a fost numărul fix de numere diferite care puteau fi câștigătoare, din 55 existente de la 1 la 55. Pe același principiu a funcționat și Loto 3/90; 2/75 sau 3/75.
La început a fost Trabantul, apoi Dacia 1300
Istoria Loteriei Române consemnează faptul că începând cu 1964, instituția a pus celebrul Trabant, ca premii la Lozurile în Plic.
Apoi, cum prețul la un astfel de loz era de doar trei lei, iar interesul unul mare, lista premiilor a fost completată cu frigidere, televizoare sau mașini de spălat, dar și excursii în URSS.
Ca o statistică, în anul 1966 au fost puse la bătaie 300 de mașini.
De asemenea, după ce Uzinele Dacia de la Pitești au început să producă autoturismul cu celebrul nume, Loteria s-a orientat spre Dacia 1300, și Dacia 1310.
Mai trebuie spus că lista premiilor a fost completată și cu apartamente de trie camere, finisate. Un astfel de loz era tipărit doar de trei ori pe an.
Până în 1980 Loteria Română prezenta cetățenii care au câștigat premiile mari ca indivizi cu biografii mai mult sau mai puțin obișnuite alături de premiile obținute, după 1980, odată cu faimosul cult al personalității, câștigătorii de la loto nu s-au mai bucurat de aceeași promovare dat fiind faptul că prim planul trebuia pus pe cuplul dictatorial și nu pe oamenii de rând.
Lasă un răspuns