Daniel David a explicat cum au apărut anti-vacciniștii: „Vrăjitorii horoscopiști au devenit exemple”

Rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, susține că România ar putea grăbi procesul de vaccinare împotriva COVID-19 prin realizarea unei analize amănunțite pentru a vedea de unde vine blocajul campaniei. Acesta susține că propagandă anti-vaccinistă este formată din „vrăjitori horoscopiști” tratați ca modele.

David crede că vaccinarea trebuie crescută în mediul rural.

„În primul rând ar trebui crescută accesibilitatea la vaccin inclusiv în zonele rurale. Primul lucru pe care l-aș face eu ar fi o analiză ca să înțeleg care sunt populațiile și zonele în care nu există un număr mare de vaccinare, să văd exact ce profil socio-psihologic au acești oameni. 

După aceea, trebuie crescută accesibilitatea în zonele unde sunt blocaje și trebuie gândite măsurile de relaxare în asociere cu acceptarea vaccinării. Spre exemplu, au făcut bine până acum prin acea hotărâre de guvern care reglementează accesul la evenimente în număr mai mare dacă toți sunt vaccinați și în număr mai mic dacă nu sunt toți participanții vaccinați. Lucrurile acestea trebuie generalizate dincolo de evenimentele sociale, sportive, practic orice comportament pe care îl faci, îl faci pentru că îți aduce un beneficiu, aici intră și pașaportul european de vaccinare”, a explicat David la edupedu.ro.

Psihologul Daniel David a explicat că dacă această analiză nu este făcută, campaniile de vaccinare sunt în zadar:

„Dacă nu facem acest profil socio-psihologic ca să înțelegem unde apar blocajele și de ce, atunci degeaba facem campanii de vaccinare, fiindcă nu știm pe ce model trebuie să mergem, exact la cine și unde trebuie să ajungem”, a subliniat rectorul UBB.

În trecut am pus lumina reflectoarelor pe „vrăjitori horoscopiști”, care au ajuns să fie modele de urmat pentru unii oameni, sustine Daniel David.

„Nu mai ai ce să faci pe termen scurt decât să vii cu o campanie pozitivă pro-vaccinare, aceste lucruri sunt efectele anilor care au trecut, în care am tolerat astfel de lucruri, în care am transformat în exemple pe tot felul de vrăjitori horoscopiști, i-am adus în prime time, i-am adus în emisiuni de tip quality, s-au apucat să facă prognoze economice, politice, de ce n-ar vorbi și despre vaccinare, doar se pricep cel puțin la fel de bine ca medicii, zona de știință nu mai contează pentru ei… da, deci practic e foarte greu acum, pe termen scurt, să mai faci ceva, mai poți să încerci să vii cu un contra-mesaj bine gândit, pro-vaccinare, care să nu fie agresiv, dar care să încurajeze oamenii. 

Însă trebuie să înțelegi unde apar blocajele, de aceea spun că prima analiză trebuie să fie una psiho-sociologică, să înțelegem unde se blochează vaccinarea. Am înțeles că în mediul rural, dar aș vrea să văd care sunt categoriile de vârstă, în ce zone ale țării sunt probleme mai mari, spre exemplu”, a mai explicat Daniel David.