David Ciceo, despre România în Schengen

Posted by

David Ciceo, despre România în Schengen. Președintele Asociației Aeroporturilor din România, David Ciceo, directorul Aeroportului „Avram Iancu” Cluj a vorbit despre intrarea României în Schegen. Acesta a susținut că aeroporturile sunt pregătite pentru aderarea la spațiul Schengen.

David Ciceo, despre România în Schengen
David Ciceo, despre România în Schengen

„Este o măsură care va fluidiza traficul în mod considerabil și va veni cu beneficii pentru pasageri. Pentru zborurile în interiorul zonei Schengen aceștia nu vor mai trece prin controalele Poliției de Frontieră, nici la plecare și nici la destinație, ceea ce va însemna un timp mai scurt petrecut în aeroport.

În perioada următoare vom colabora cu Poliția de Frontieră, cu Direcțiile Regionale Vamale din cadrul Autorității Vamale Române și cu Autoritatea Aeronautică Civilă Română pentru recertificarea fluxurilor în aeroporturi și pentru actualizarea procedurilor.

Pe parcursul anului 2023 aeroporturile din România au înregistrat un total de 24.593.281 de pasageri, din care aproape 8% au călătorit pe rute interne și restul de 92% pe rute externe. După aderarea României la Schengen traficul înregistrat de aeroporturi va fi aproximativ 30% non-Schengen și 70% Schengen”, a declarat Ciceo.

Directori de aeroporturi, în ședință la Poiana Brașov

Ciceo a luat parte în perioada 8-9 februarie la ședința directorilor generali ai aeroporturilor membre ale Asociației Aeroporturilor din România dsfășurată la Poiana Brașov.

La eveniment au luat parte Adrian-Ioan Veștea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, și Todorică-Constantin Șerban, președintele Consiliului Județean Brașov, alături de reprezentanți ai Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

De asemenea, la dezbateri au participat și reprezentanți ai Poliției de Frontieră, ai Autorității Aeronautice Civile Române, ai ROMATSA și ai companiilor aeriene, precum și alți specialiști din domeniul aviației.

România a aderat parțial la Schengen

Începând cu 31 martie 2024, controalele asupra persoanelor la frontierele aeriene și maritime interne cu și dintre Bulgaria și România se elimină și dispozițiile acquis-ului Schengen se aplică Bulgariei și României între ele și în raporturile acestora cu celelalte țări membre ale spațiului de liberă circulație.

Intrarea în spațiul Schengen s-ar face printr-o formulă etapizată – mai întâi cu frontierele aeriene și maritime, urmând ca pe parcursul anului să aibă negocieri pentru intrarea în zona de liberă circulație și cu frontierele terestre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *