, ,

De ce a fost condamnată la închisoare celebra influenceriță Ana Morodan. Cum au motivat judecătorii sentința de condamnare

Posted by

Unul dintre cei mai celebri influenceri din România, prezent activ la emisiunile mondene, dar și pe rețelele de socializare, a fost condamnat la închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice, conducerea unui vehicul fără permis de conducere, și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Ana Morodan conducea pastilată cu medicamente psihotrope.
Ana Morodan conducea pastilată cu medicamente psihotrope. Sursa foto: Ana Morodan / facebook

Ana Morodan a fost condamnată de Judecătoria Sectorului 1, din București, la un an, trei luni și zece zile, executarea pedepsei fiiind suspendată.

Dincolo de aspectele juridice, judecătorul a scris în sentința de condamnare lucruri teribile despre cunoscuta vedetă din show biz-ul românesc.

Lua medicamente psihotrope

Ana Morodan a fost trimisă în judecată prin rechizitoriul emis la data de 12.07.2023, de către Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București.

În actul de sesizare a instanței se arată că în data de 28.03.2023, în jurul orelor 16:20, a condus autoturismul marca Range Rover cu nr. de înmatriculare B-113-HNR, în Piața Charles de Gaulle, Sector 1, București și la solicitarea organelor de poliție a refuzat atât testele cu aparatele alcooltest și drugtest, cât și prelevarea mostrelor biologice necesare stabilirii alcoolemiei sau prezenței în organism a substanțelor psihoactive.

După câteva ore, Ana Morodan a fost prinsă din nou, conducând de data asta cu permisul de conducere suspendat, dar și sub influneța unor medicamente cu efecte psihotrope, precum Alprazolam, dar și pozitivă la benzodiazepine, medicamente care pot provoca halucinații.

A recunoscut toate acuzațiile

Ana Morodan a cerut judecarea în procedură simplificată, recunoscând toate acuzațiile, fapt pentru care a beneficiat de o reducere a pedepsei.

Influencerița care dădea lecții despre orice, și era urmărită de zeci de mii de tineri, își administra medicamente cu efecte psihotrope pentru stoparea unor simptome din sfera unor boli din domeniul psihiatriei.

În ziua accidentului, ea a condus pe o distanță de patru kilometri, fiind oprită de un echpaj de poliție, în centrul Bucureștiului, după ce a produs un accident de circulație minor.

”După respectivul episod, a coborât de la volanul autoturismului, a interacționat cu polițiștii aflați la fața locului, care i-au solicitat să efectueze o testare cu aparatul pentru depistarea drogurilor și cel pentru alcool, însă nu a fost de acord cu testările considerând că testările trebuie efectuate în prezența avocaților și nu în locuri publice ca cel în care se aflau. A fost condusă la sediul INML, unde a refuzat recoltarea probelor biologice considerând că este necesară prezența unui avocat la respectiva activitate, personal nu cunoștea că refuzul recoltării probelor biologice constituie infracțiune și consideră că la recoltare trebuia să asiste un avocat”, se arată în sentința de condamnare.

Era un adevărat pericol public

La audierile care au urmat, din data de 24 mai 2023, Ana Morodan a depus la dosar mai multe prescripții mediale din care rezultă că lua medicamente cu efecte psihotrope pentru combaterea unei tulburări anxioase.

”A arătat că din data de 16.01.2023 a început să ia aceste medicamente, conform rețetelor atașate, până la momentul depistării sale de către organele de poliție la data de 28.03.2023. În luna martie 2023 a luat zilnic aceste pastile, de cel puțin 3 ori pe zi. A menționat că nu își aduce aminte dacă doamna doctor i-a spus că are contraindicații cu privire la condusul vehiculelor cât timp ia aceste medicamente. A recunoscut că a luat acest medicament, respectiv Alprazolam, care face parte din categoria benzodiazepinelor. A luat acest medicament ca urmare a rețetelor emise de medicul curant și pe care le-a atașat la dosar. În perioada dinaintea săvârșirii faptei lua 1,5 grame pe zi, în funcție de gramajul pe care îl găsea la farmacie, lua pastile de 0,25, 0,5 sau 1g, în dozajul recomandat de doctor, de două ori pe zi, respectiv dimineața și seara. A menționat că nu își aduce aminte dacă a depășit doza recomandată, nu mai știe ce s-a întâmplat în ziua în care a comis faptele”, se mai arată în sentință.

Nu a beneficiat de clemență

Avocatul Anei Morodan a cerut și aplicarea de circumstanțe atenuante, dar magistratul a decis că nu poate fi vorba despre așa ceva, din moment ce influencerița a comis o altă infracțiune, după ce a fost oprită în trafic.

”Chiar dacă în fapt nu s-au produs alt fel de prejudicii decât materiale şi chiar dacă inculpata avea prescripţie medicală pentru medicamentele ingerate şi luând în considerare inclusiv lipsa antecedentelor sale, aceste aspecte nu pot conduce la o diminuare a gravităţii infracţiunii sau a periculozităţii inculpatei la momentul săvârşirii infracţiunii”, se arată în sentință.

O astfel de circumstanţă ar fi putut fi avută în vedere dacă inculpata s-ar fi conformat indicaţiilor organului de poliţie şi ar fi fost de acord cu prelevarea probelor biologice de la primul moment al opririi în trafic şi nu ar fi mai condus ulterior pe drumurile publice, punând din nou în pericol imediat ceilalţi participanţi la trafic.

”Or, nu doar că nu a fost de acord cu prelevarea acestor probe, fiindu-i atrasă atenţia că i s-a întocmit dosar penal pentru infracţiunea prev. de art. 337 C.pen. şi că nu mai are dreptul de a conduce din acel moment, ci inculpata a fost prinsă conducând din nou, la doar câteva ore mai târziu, denotând o vădită stare de inconştienţă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *