, ,

De la Cluj, liderul PMP pune tunurile pe coaliția de guvernare: „Avem o majoritate sfidătoare care ia decizii halucinante. Este momentul să oprim risipa banului public”

Posted by

Președintele Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, a participat sâmbătă, 24 septembrie, la o conferință de presă care a precedat Întâlnirea regională Nord-Vest a formațiunii politice.

Acesta a vorbit despre proiectele pe care PMP le are în desfășurare și le pregătește și a susținut că sunt a treia forță politică din România cu cei mai mulți reprezentanți în administrațiile locale la nivel național.

Tomac a anunțat că PMP este în plin proces de reconstrucție și actuala conducere își doresc să uite cât mai rapid epoca Diaconescu, care a aruncat partidul într-un scandal intern de proporții. Europarlamentarul a precizat cu fermitate că Mișcarea Populară nu se va asocia niciodată cu partide extremiste și populiste, așa cum a dorit fostul lider Cristian Diaconescu.

„PMP nu se va asocia niciodată cu partide extremiste și populiste”

„Suntem în plin proces de reconstrucție, așa cum am mai spus. PMP are suficientă energie și forță pentru a se reorganiza și pentru a-și trasa noi obiective politice. Suntem după PSD și PNL al treilea partid ca reprezentare în administrația publică locală, niciodată în România după 1990 niciun partid nu a mai rămas în afara Parlamentului cu o zestre atât de importantă în administrația publică și cu oameni politici cu experiență, dar și cu dorința de a confirma, atât la Cluj unde suntem prezenți în Consiliul Județean și avem foarte mulți primari, viceprimari și consilieri.

Suntem o echipă destul de bine sudată, am trecut printr-un an complicat, cu provocări pe care vrem să le uităm pentru că PMP niciodată nu se va asocia și nu își va lega identitatea de partide extremiste și populiste. Fostul nostru lider a dorit să verse partidul într-o asemenea mizerie, lucru care ne-a determinat să schimbăm cursul evoluției noastre și să ne și despărțim de asemenea abordări, ca să limpezim apele”, a declarat Tomac în cadrul conferinței de presă de la Cluj.

„Avem o majoritate sfidătoare, care în plină criză a luat decizii halucinante”

„Dincolo de ceea ce își propune PMP-ul, trebuie să ne uităm și a situația politică din țară. Avem o majoritate sfidătoare, care în plină criză a luat decizii halucinante și reacția acestor partide după mizeria pe care am văzut-o în Parlament când și-au dat mâna așa zis opozanți cu puterea și au votat într-un mod sfidător la adresa tuturor românilor majorări salariale cu 25% pentru politicieni este ceva de zona fantasticului. Oamenii trebuie să știe că din păcate această ruptură între clasa politică și cetățeni în vreme de criză este atât de puternică încât aproape că nu își dau seama ce se întâmplă de fapt în această țară.

Condamnă cu toată fermitatea acest gest politic sfidător al PSD, PNL, AUR și UDMR din Parlament. Este inadmisibil ca de jumătate de an mimează o polemică internă în actul guvernamental că n-ar exista resurse pentru a majora pensiile în condițiile în care avem o inflație de peste 15% și prognoza spune că o vom încheia cu 20%. Ce îi bate capul cel mai mult pe parlamentari e să își mărească veniturile cu 25% într-un asemenea moment de criză.

Această abordare cinică este de neacceptat și reacția partidelor a fost una extrem de perfidă. Nimeni nu s-a disociat, ci doar au mimat că nu au înțeles votul pe care l-au dat. Știu foarte bine ce au votat și acest gest sfidător arată de fapt cât de mare este ruptura între partidele politice și cetățenii români într-un moment de criză.

PMP va lansa o amplă campanie națională prin care va informa cetățenii români care beneficiază de pensii faptul că în România se pot mări pensiile cu 25%, iar actuala majoritate nu dorește acest lucru. De la 1 ianuarie și până în prezent ne-am împrumutat cu 10 miliarde de euro și banii în loc să meargă pentru a-i susține pe oamenii cu venituri modeste și expuși în fața acestor criză, se risipesc către baronii locali, în condițiile în care noi avem de încasat 30 de miliarde de euro pe bază de proiecte prin PNRR și în total aproape 80 de miliarde de euro fonduri primite de la UE.

Noi ne împrumutăm cu bani și finanțăm aceleași proiecte pe care le putem pune în aplicare cu bani de la Uniunea Europeană. Noi îi vom informa pe fiecare cetățean în vârstă din această țară că noi putem majora pensiile, dar nu există voință politică pentru că banii trebuie să se risipească pe alte proiecte. Este momentul să oprim risipa banului public și să se guverne cu responsabilitate față de toți cetățenii români care sunt expuși acestei crize prin care trecem”, a precizat președintele PMP.

Europarlamentarul susține că actuala coaliție de guvernare nu a fost în stare să atragă mai mlt de 5 miliarde de euro din cei 80 puși la dispoziție de Uniunea Europeană și există suficientă resursă bugetară pentru majorarea pensiilor cu 25%. Tomac a mai precizat că este o crimă ceea ce face coaliția PSD-PNL-UDMR cu privire la faptul că se împrumută cu dobânzi de peste 15%, care a urcat datoria publică la peste 50% din PIB.

„În asemenea clipe, guvernarea responsabilă este cheia, nu festivismul ăsta ieftin prin care se risipesc banii întrucât noi avem fonduri suficiente de la Uniunea Europeană. Mă uit cu cât fast în urmă cu câteva zile ne anunța țanțos ministrul Fondurilor Europene că avem contracte semnate de 5 miliarde de euro, probabil nu știe că România trebuie să acceseze 80 de miliarde de euro.

Singura noastră soluție pentru a ieși din criză și a depăși acest moment este de a atrage fiecare cent pe care ni-l pune la dispoziție Uniunea Europeană, iar acest lucru nu îl poate face actuala guvernare și o demonstrează prin fapte.

E un fapt că până la această oră nu am fost în stare să atragem mai mult de 5 miliarde de euro din cei 80, în condițiile în care deși avem dreptul să mai cheltuim bani din exercițiul bugetar 2014-2020, unde nu am fost în stare să atragem încă 15 miliarde de euro în plus, unde există un termen până în 2023, dar nici de acolo nu am atras bani.

Resursă bugetară există, nu înțeleg de ce se comite această crimă când ne împrumutăm cu dobânzi incredibile de peste 15%. Acești bani sunt datorii ale României. Am depășit datoria publică cu peste 50% din PIB și avem obligația ca partid de opoziție să prezentăm acest lucru pentru că observ că nimeni nu este interesat să prezinte chestiuni care sunt cutremurătoare pentru evoluția statului român. Partidele vin și pleacă, politicienii vin și pleacă, datoriile rămân și ele vor fi plătite de cetățenii români. Avem oligația să tragem acest semnal de alarmă”, a completat președintele PMP.

Discursul lui Tomac poate fi ascultat și mai jos – VIDEO (c) Foaia Transilvană

La conferința de presă a luat parte președintele PMP Cluj, Vasile-Cristian Lungu, precum și președintele executiv Petru Movilă, dar și secretarul general al PMP, Ionuț Simonca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *