Connect with us

Hi, what are you looking for?

STIRE PRINCIPALA

Declarația de avere a rectorului UBB, profesorul Daniel David arată ca un pom de Crăciun. Zeci de colaborări și contracte pe drepturi de autor

Recent, Universitatea Babeș Bolyai a fost exclusă din top 1000 Mondial, cunoscut mai de grabă sub numele de Topul Shanghai.

UBB Cluj era singură universitatea din România prezentă în acest top, încă din anul 2017, deoarece a îndeplinit o serie de criterii de performanță.

Aceste criterii sunt:

– numărul articolelor științifice publicate în reviste de specialitate;
– numărul de cercetători citați în lucrări de specialitate care provin din UBB;
– performanța înregistrată „per capita”;
– calitatea actului de învățământ.

Este clar că UBB Cluj nu a mai îndeplinit aceste criterii de performanță din moment ce nu a mai prins un loc între primele 1000 mondial.

Declarația de avere a rectorului David

Dacă la capitolul performanțe UBB Cluj a bătut în retragere, la cel al veniturilor realizate de profesorii care o conduc lucrurile nu stau deloc rău.

Ultima declarație de avere a rectorului UBB Cluj, profesorul Daniel David arată ca un ”pom de Crăciun”. Zeci de colaborarări și contracte de drepturi de autor cu diferite fundații și societăți comerciale. Toate astea pe lângă funcția de bază, și anume cea de rector sau de profesor universitar la Facultatea de Psihologie.

În total, în declarația de avere există 15 contracte pe care rectorul le-a onorat și pentru care a primit sume mai mici sau mai mari de bani, după cum puteți vedea mai jos.

Rectorul David are 15 contracte de colaborare.

Rectorul David are 15 contracte de colaborare. Sursa foto: declarația de avere

De aici se naște și fireasca întrebare: când mai are timp Daniel David să conducă UBB Cluj, pentru respectarea criteriilor de performanță.

Rectorul David are un salar de 5.000 de euro / lună

În ultima declarație de avere depusî de rectorul UBB Cluj, rectorul Daniel David a declarat un venit destul de generos din activitatea de bază.

Astfel, pentru anul 2022, de la UBB Cluj, profesorul David a primit 290.746 leui, adică o medie de 4.944 de euro / lună. Lăsăm la aprecierea dvs dacă este mult sau puțin.

Soția rectorului David, Oana Alexandra, psiholog de meserie, a încasata tot de la UBB Cluj, suma de 272.635 lei, adică 4.636 euro / lună.

Un simplu calcul arată că familia David, are venituri lunare din salariile de la UBB Cluj, în valoare de 9.580 de eurp/lună. Puțin sau mult, rămâne de apreciat la latidunea fiecăruia.

Familia David a încasat păeste 100.000 de euro, în 2022, de la UBB Cluj.

Familia David a încasat păeste 100.000 de euro, în 2022, de la UBB Cluj. Sursa foto: declaratia de avere

 

40 Comments

40 Comments

 1. Giurgiu

  25 august 2023 at 6:43 pm

  Omul lacom și pierdut prestigiu cu studenți slab pregătiți,cu facultăți de a moca,inutile care nu generează meserii

 2. Bianca M

  25 august 2023 at 6:55 pm

  Fara suparare, dar care este problema jurnalistului care a scris acest articol? Ca rectorul UBB este un om capabil si recunoscut la nivel mondial, ca a colaborat cu o multime de fundatii si alte universitati si publica, deci incaseaza din drepturi de autor?? Este asta o noutate? O fi rectorul de vina ca nu se publica suficient? E datoria lui sa scrie in locul cercetatorilor lucrarile?

  Mi se pare lipsit de substanta si tendentios scris acest „articol” si este, de fapt, o non-stire.

 3. Bianca M

  25 august 2023 at 6:56 pm

  Fara suparare, dar care este problema jurnalistului care a scris acest articol? Ca rectorul UBB este un om capabil si recunoscut la nivel mondial, ca a colaborat cu o multime de fundatii si alte universitati si publica, deci incaseaza din drepturi de autor?? Este asta o noutate? O fi rectorul de vina ca nu se publica suficient? E datoria lui sa scrie in locul cercetatorilor lucrarile?

  Mi se pare lipsit de substanta si tendentios scris acest „articol” si este, de fapt, o non-stire.
  Aplauze, domnule Mihai Solca, ne-ati oferit o mostra de jurnalism de calitate.

  • Nora

   31 august 2023 at 1:00 am

   Draga BIANCA,Jurnalistul este vindicativ, luand in discutie acest Personaj, dar Jurnalistul acesta ne reprezinta pe noi,cei multi, care, fara a exagera, am fost, poate, si mai suntem, si „Bun national”, prin toate „Cartile de referinta”, publicate de Edituri, ca noi n-aveam Bani sa le publicam noi, si am mai fost si suntem, si” Ambasadori ai RO”, intrucat am lucrat cu Studenti straini, care, si la 100 ani ai lor, isi vor aminti de Noi, de modul exemplar cum i-am tratat, de la sosire, pana la plecare! Stiti cat iau eu de la 3 Edituri de top? 10 % din vanzari si se opreste din ei 16% Impozit! Deci Noi, nici de la Job, nici din Carti, „n-am facu Bani”, dar eu sunt implinita,ca am ajuns la Sufletul si Intelectul Adolescentilor, al Elevilor si al Profesorilor, ajutandu-i sa se perfecteze!

 4. Agora

  25 august 2023 at 7:06 pm

  Contractele le drepturi de autor se cheama ca face cercetare universitara. Iar altele INCD uri care chiar fac cercetare nu au atatea contracte. Totul in Ro merge pe sistemul de cunostinte si relatii. Dreptatea in Ro aresi ochii legati dar si capul spart

 5. Marian

  25 august 2023 at 9:40 pm

  Dar cu celelalte 98 de universități din România ce se întâmplă? Acolo rectorii își fac treaba de acestea nu sunt de mult timp/ nu au fost niciodată în Top 1000?
  A fi manager este o funcție și de reprezentare. Nu cunosc un rector mai activ ca cel de la UBB, mai prezent – o prezență care promovează UBB pe plan intern și atrage studenți.
  E interesant modul în care punem la zid oamenii care muncesc.

 6. Popescu.popi

  25 august 2023 at 9:42 pm

  No problem
  Ia accesați un pic declaratie de avere a unuia Groposila de la Radet Constanța
  Asta de la UBB e femeie de serviciu pe lângă Groposila

 7. Dorin Parasca

  25 august 2023 at 9:57 pm

  Cred cu tarie ca performanta trebuie remunerata, iar dl profesor se incadreaza cu totul in elita performanta a tarii noastre. Ceea ce cred eu, in situatia de fata, este un soi de ,,miscare”, care sa-l indeparteze de pozitia ocupata in Romania. Prea ,,bate la ochi”, asa-i? Prea isi da cu parerea si parca prea are dreptate, asa-i? In spatele libertatii cuvantului, libertate cu care sunt intrutotul de acord, putem ,,sugera” o stare de fapt, o umbra asupra oricui, putem arunca orice tip de indoiala asupra unui om, ca doar avem ,,forta” pixului in mana noastra, nu? Sesizez intentia subtila de a-l pune la punct pe Daniel David. Fara sa realizam, totusi, ca suntem in plin capitalism, iar motorul principal al dezvoltarii oricui, raman banii? Nu cred ca este ceva ilegal in modul in care si-a obtinut beneficiile financiare. Sau nu-i convenabil in situatia de fata, nu? Ne-ar fi placut mai mult sa fie sarac, discret si ,,la locul lui”, asa-i?

 8. Nora

  26 august 2023 at 1:22 am

  Doaaaaa-mne, cat banet! Ce munca depun astia ca sa primeasca atatia bani?Ce-or face cu atatia bani? Noi trudeam <>, la Litere, la ” Catedra de LR pentru Studentii straini” si nu va spun cat ne implicam ca sa le fie bine in RO! Eram obligati sa-i asteptam la Gara,sa-i cazam la Camin, sa ii ajutam sa-si doteze Camera cu obiectele vitale samd.La Cursuri, trudeam pe categorii, ca veneau, din oct.,”ca Maratonistii la<>”: incepatori,intermediari si avansati! Abia completam o Grupa, in 2 luni! Eu luam zilnic Acasa, 18-20 de „Caiete de Teme”, ca sa nu le corectez in Clasa, ” diagonal”, apoi, ramaneam dupa Cursuri cu cate unul, care trebuia meditat! Cand mergeam, obligatoriu, la Camin, sa-i vizitam si supraveghem, mai ales pe Arabi, si acolo faceam Meditatie, si pe cei de la alte Grupe! ii ajutam, si ii mai ajutam, si cand voiau sa puna in Scena un Spectacol de Ziua Tarii lor ; pe Latino-americani, ii ajutam, si cu Bani ori haine samd., samd., samd,samd,samd.,samd! In plus, Sefii de la „Litere -romani”, care conduceau ” Centre de Cercetare”, ne-au cooptat, obligatoriu, ca auzisera cat eram de buni profesionisti si excesiv de harnici si obedienti! Va rog sa ma credeti ca 1 leu nu ni s-a dat la Salariu! Eram „Vivandierele” Facultatii”, ca ne mai chemau, si la „Munci agricole” sau la ” Arhiva” ! De rasu-plansu era Salariul nostru, dupa atata Truda, iar Pensia…. Doamne, iarta-i !Amin !

  • Delia

   31 august 2023 at 12:38 am

   Aveti perfecta dreptate, dar n-ati spus ca Studentii,venind „pe cont propriu valutar” i-au umplut de $-ime,mai ales pe Sefii si Profii de la”Medicina”, iar dupa Rev.,si-au ridicat ” Clinici medicale”! Obedientii profesionisti si truditori,acum, tot asteapta majorarea Pensiei in anul 2024 ! Ooof!

 9. Nimic glorios

  26 august 2023 at 6:44 am

  Îmi place mult faca cu consultanta academica. Adica emite opinii innbederea manipularii instantei.
  O grămadă de profesorasi dîn astia de la Neagu la Mateut si terminand cu Iorgovan se ocupau de consultanta academica.

 10. Cristea Antoneta

  26 august 2023 at 7:11 am

  Nu i – a furat banii. A studiat ṣi îi merită.
  Eu l – am urmărit în câteva emisiuni şi e o valoare. De ce îl criticaţi ? Vreți să scăpați de dânsul. Să plece în America . Aşa procedați cu toate valorile României.
  A criticat ROMÂNIA EDUCATĂ ṣi nu ştiţi cum să dispară ?!

 11. Vasile Vasile

  26 august 2023 at 9:15 am

  Profesorul universitar nu știe că moneda națională este LEUL ? Poate îi dă cineva o lecție…gratuită.

  • M13

   26 august 2023 at 1:18 pm

   Vasile, Vasile… O fi leul moneda națională, dar dacă a fost consultanta pt Comisia Europeană ce-ai fi vrut? Sa meargă aia la schimbul valutar să-i dea lei?! Gândește puțin înainte de a posta ceva!

   • Cineva de bun simt

    30 august 2023 at 8:40 pm

    Aveți perfectă dreptate.
    Comentariile denigratoare demonstrează că mulți concetățeni ai noștri nu realizează că din muncă intelectuală, acadrmică, este normal să câștigi ca un ministru, ca un director de bancă…
    Rectorul UBB este un intelectual de nivel, cu viziune modernă, de mileniul III

  • Dan

   26 august 2023 at 1:31 pm

   Este unul dintre cei mai capabili oameni pe care îi are România. Merită! Poate și mai mult!

  • Sebi

   26 august 2023 at 5:17 pm

   Daca ați fi citit cu atenție ați fi observat ca salariul este în lei, conversia în euro este realizata de către autorul articolului. De asemenea, și declarația de avere e tot în lei. Putina atenție nu strica, înainte de a ne grăbi cu critica.

 12. Dou Badin

  26 august 2023 at 9:24 am

  Rahat USR. Nu are nici un merit în a conduce această prestigioasă instituție de învățământ. Dle , demisia de onoare!

 13. Dou Badin

  26 august 2023 at 9:34 am

  Rahat USR. Demisia dle Rector, nu este o funcție ptr.dta. Aduci prejudicii de imagine acestei Universități. De când ești la conducere și adus Universitatea pe locul 1000. Rușine!

 14. Cineva

  26 august 2023 at 12:25 pm

  Poate autorul acestui articol ar trebui sa reviziteze UBB. Vrea sa fie caustic cu greseli de exprimare si redactare. Per total un articol inutil.

 15. costilena chelarescu

  26 august 2023 at 12:35 pm

  Este un om valoros.Trebuie împroșcat si el după metoda comunistă deja știută.

 16. Dan

  26 august 2023 at 1:31 pm

  Este unul dintre cei mai capabili oameni pe care îi are România. Merită! Poate și mai mult!

 17. Nicu

  26 august 2023 at 1:39 pm

  Din criteriile precizate rezultă că activitatea de cercetarea a scăzut la UBB.
  Rectorul David este lunecos și arată alte pseudo-cauze: finanțare, îi lipsește specialitatea medicală etc. Cercetarea d-lui David în psihologie, care este un fel de șarlatanie, făcută în combinații obscure, nu are nicio valoare (la fiecare contract a scris doar un raport, cam asta înseamnă cercetarea rectorului).
  Pentru a fi mai clar domnul David este un învârtit al vremurilor de azi, atent cu lumea politică și lipsit totalmente de morală.
  Toate cele întâmplate la UBB în mandatul lui, îl face redponsabil 100%.
  Cu rezultate ale cercetării făcute de Bode, David etc rezultă evident că UBB nu va reuși să revină acolo unde era cândva.

 18. Bolba Mirela

  26 august 2023 at 1:41 pm

  UBB ,are înscriși peste 30000 de studenți.Își merită leafa.No mai fii printre cela o mie,dar rămâne prima din țară.Invidioșilor.

 19. Jenny Linkedin

  26 august 2023 at 6:10 pm

  Oare de ce nimeni nu a vazut in declarația lui de avere ca nevasta i-a fost studentă si doctorandă mai întâi, pe numele ei de fată. Apoi a angajat-o in același departament cu el tot cu numele ei de domnișoară… Abia apoi a luat-o de nevasta si a făcut-o mare profesoara universitară!
  Ce vreți mai mare șmecherie … perfect legală …

 20. Razvan

  26 august 2023 at 7:55 pm

  Salariu, nu salar. Ziarist „profesionist”

 21. Ion Ion

  26 august 2023 at 11:51 pm

  Așa, băieți, hai pe ei! Cereți sa li se micșoreze salariile, că doar la asta suntem cei mai buni (chestia cu capra vecinului). Ce colaborări, pe bani nenaționali! Să stea cu biciul pe subalterni, să cerceteze, să scrie, Ca să fim în top o mie! (Rrromânul – poet! Ha! ha!). Și mai ales, sa fie primul la scris! Vasile, Domnul profesor Daniel David, a scris o carte, care va fi citată si peste două sute de ani, daca acest popor, român, va mai continua să existe. Din păcate insa, nu prea sunt semne ca poporul este prea preocupat de perspectiva celor două sute de ani.

  • Yarayo

   27 august 2023 at 10:59 am

   Parțial ai dreptate dar : 1 cu biciul trebuia să stea pe conducătorii de doctorate nașpa ( tip bode ponta boc etc șamd) .2 o anume hunsfușală [ vine de la hunsfut] vizavi de mnirăturile politice (grupul de la Cluj) niște șnapani .și multe altele.(veizi aia cu nevasta ).În rest este doxat, pregătit poate.

  • Yarayo

   27 august 2023 at 11:00 am

   Parțial ai dreptate dar : 1 cu biciul trebuia să stea pe conducătorii de doctorate nașpa ( tip bode ponta boc etc șamd) .2 o anume hunsfușală [ vine de la hunsfut] vizavi de mnirăturile politice (grupul de la Cluj) niște șnapani .și multe altele.(veizi aia cu nevasta ).În rest este doxat, pregătit poate…

 22. Chis Andreea

  27 august 2023 at 12:46 am

  Salariul unui director de companie (de anvergura UBB-ului) care este? Haideti sa apreciem educatia si performanta intelectuala si sa o recompensam pe masura! Dl. Profesor Daniel David are o performanta academica demna de apreciere!

 23. Costica

  27 august 2023 at 5:06 am

  Penibil articolul ! In afara de rahat( c*c*t) , cu care da autorul, altceva nu pot intelege.Vi si spui ca are o remunerație medie lunară de cca 4900 euro pe lună. O are brută? Cca 25.000 de lei la nivelul unui rector ? E asa mult ?
  La această medie intră toate veniturile: poate un al XIII-lea salar, prima de Crăciun, Paste, un bonus de performanță.
  Autorule, cu siguranță tu nu ai merita. Trebuie să muncești mult mai mult si in primul rand sa ai capacitatea necesară.
  Dacă nu putem fi ca unii, hai sa fie ei ca noi…Asta este metoda prostului, cea cunoscută ca și” capra vecinului”.
  Promovați oamenii capabili , voi ăștia cu puterea cuvîntului care nu mai aveti pic de responsabilitate, lăsați rahaturile zilnice cu promovarea și cultivarea prostiei, și schimbați macazul sa îmbunătățiți societatea românească.
  Invidia =prostia !
  Cine merita o astfel de leafa din partea ta?…șmecherii de care iti e frica sa scrii, probabil !
  Stai jos, nota 4 !

 24. Emil

  27 august 2023 at 5:42 am

  E plina tara de mari profesori, doctori, academicieni !! Dar cei mai multi sunt falsi, ipocriti, impostori, corupti si/ sau corupatori! D’aia tara este in crize de tot felul si am ajuns sa-l regretam pe cizmarul impuscat. Mai bine si mai bine pozitionati eram in lume pe vremea odiosului si sinistrei !!

 25. Janeta

  27 august 2023 at 8:27 am

  Chiar așa…cartea lui va fi citată 200 de ani,de-aici înainte și cu ce m-ajută pe mine,omul de rând, care i-am plătit ani la rând salariul acela, fabulos, fie în lei, fie în leva, ori euro? Ce tot scrieți toți deștepții și pt.cine, în folosul cui? Toți sunteți doctoranzi în una-alta, dar nu văd niciun beneficiu, de pe urma niciunuia. Dacă sunteți așa deștepți și tot mai mulți pe zi ce trece,atunci și noi proștii, care vă plătim, ar trebui să simțim ceva de pe urma acestei deșteptăciuni,nu numai buzunarele voastre.Chinuiți doar natura, cu maculatura pe care o folosiți.
  Școala-i vai de ea, mergem la școală ieșim din ea tot proști,spitalele la fel, murim din cauza nepăsării, transportul ca acum 33 de ani, dar avem doctori în doctorii…
  Dar….parcă…..profesorii mureau de foame…toți ..de la educatori până la decan.Boicotau anul școlar,nu demult, șantajau statul, iar ca rezultat, prostimea,fără doctorate și comprendii, va mai scădea în greutate…din cauza buzunarelor.

 26. Mircea Poru

  27 august 2023 at 10:55 am

  Iată încă unul dintre motivele pentru care mințile cele mai luminate părăsesc țara asta! Ca să nu ajungă să fie analizați, judecați, etichetați etc. de către niște impotenți intelectual, de niște neica nimeni, imbecili habarniști și, din păcate, mulți alții din aceleași categorii… Să ne ferească Dumnezeu de astfel de specimene umane precum acest făcător de articole!

 27. Savutiu Catalin

  27 august 2023 at 11:30 am

  Profesionisti ca si ei, merita chiar mai mult de atat! In plus, daca reusesc, prin munca de ani buni, sa-si asigure un anumit nivel de confort, asta le permite sa se concentreze si mai bine pe performanta si binele comun.

 28. Mihai

  27 august 2023 at 1:13 pm

  Derbedeii sunt la orice nivel în România.Vezi grozaviile de la revoluție mineriade,privatizări,orfelinatele,pensiile speciale,mai nou case pt.batrani,s.a.

 29. Eu

  27 august 2023 at 4:30 pm

  Felicitări jurnalistului. Azi este nevoie mai mult ca oricând să strige…
  nu doar să spună că împăratul este gol.
  1.Dacă nu era rector nimeni nu i ar fi cerut consultanța;
  2.Sunt valori in domeniu dar nu au nici mieroșenia nici tupeul moldoveano/ oltenesc ca să”fie puși”;
  3.Esențial pentru etica dlui: doctoratul soției…aici s a muncit greu si științific aici a dat consultație.
  In rest, a preluat funcția, cu siguranță este palavragiu dar nu are si nu se va ridica niciodată la morala, profesionalismul si competența marilor profesori clujeni. Va rămâne un negustor.

 30. Văzătorul

  29 august 2023 at 9:57 pm

  Aș scrie un articol lung, aplicat și urat despre acest „psiholog” răsucit in somitate știintifică, dar mă abtin. Priviti-i cu atentie chipul de impostor din interviuri, observati-i minciuna din privire, obrăznicia, autosuficienta, uratenia fizică, vocea de schizoid, ura, ambiguitatea. A fost impus de sus. Invitat la Reteaua de idoli? Este el un idol, o valoare extraordinară a Romaniei? Ferească Dumnezeu! Intrebati-l de ce s-a făcut psiholog, fiindcă are zeci de traume, de intrebări legate de el insuși, fiind labil, a doua, de unde indrăzneala și aroganta nevrotice de a crede că ii poate „ajuta” pe altii să se vindece, oamenii avand probleme firești, tristeti de moment, episoade de exaltare, dileme….
  Peste tot numai „specialiști”, astrologi, terapeuti, nutritioniști, psihologi, aceștia din urmă fiind cei mai mari impostori care doar mănancă banii unor naivi. Ei nu-L cunosc pe Dumnezeu, numai știinta de a-i manipula pe ceilalti. Omul alunecos are un scop, il va urmări necontenit!

 31. Ochiul

  29 august 2023 at 10:06 pm

  Aș scrie un articol lung, aplicat și urat despre acest „psiholog” răsucit in somitate știintifică, dar mă abtin. Totuși!Priviti-i cu atentie chipul de impostor din interviuri, observati-i minciuna din privire, obrăznicia, autosuficienta, uratenia fizică, vocea de schizoid, ura, ambiguitatea. A fost impus de sus. Invitat la Reteaua de idoli? Este el un idol, o valoare extraordinară a Romaniei? Ferească Dumnezeu! Intrebati-l de ce s-a făcut psiholog, fiindcă are zeci de traume, de intrebări legate de el insuși, fiind labil, a doua, de unde indrăzneala și aroganta nevrotice de a crede că ii poate „ajuta” pe altii să se vindece, oamenii avand probleme firești, tristeti de moment, episoade de exaltare, dileme….
  Peste tot numai „specialiști”, astrologi, terapeuti, nutritioniști, psihologi, aceștia din urmă fiind cei mai mari impostori care doar mănancă banii unor naivi. Ei nu-L cunosc pe Dumnezeu, numai știinta de a-i manipula pe ceilalti. Omul alunecos are un scop, il va urmări necontenit! Așa că…..

 32. Nora

  2 septembrie 2023 at 2:07 am

  @Ochiul …Cata dreptate aveti ! Cea mai usoara profesie este de „Psiholog”! In afara de stat intr-un Fotoliu, ascultat Pacientul si dat Sfaturi, ce Chin,ce Stres si ce Truda traverseaza astia la Job-ul lor, comparativ cu un Medic de Fam., care duce tot greul si are o rabdare de fier, intrucat Pacientul, care n-are bani de Psiholog, il considera pe Medicul sau, si Confident, si Psiholog, si Prieten sau cat stres indura un dr.Chirurg samd. Mister „Psihologul” acesta, cu functia suprema la Universitate, ce efort depune??? Doamne „nabab” este!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Urmărește-ne

Articole asemănătoare

EVENIMENTE

Recent, Universitatea Babeș Bolyai a fost exclusă din Topul 1000 Mondial, pentru că nu a mai respectat criteriile de performanță. Cu toate astea, salariile...

EVENIMENTE

Foaia Transilvană continuă să demanteleze situația de la Universitatea Babeș Bolyai (UBB), din Cluj Napoca. Considerată una dintre cele mai de elită universități din...

STIRE PRINCIPALA

Banca Transilvania nu le permite clienților să se legitimeze cu pașaportul, dacă aceștia nu au la ei actul de identitate. Conferențiarul Radu Nechita de...