, ,

Demisii în masă din Armata Română. Câte plecări au fost doar în anul 2023

Posted by

Ministerul Apărării Naționale de la București a anunțat cifra totală privind plecările prin demisii sau pensionare, din Armata Română, doar în 2023.

Cifrele sunt alarmante și arată că instituția a devenit necredibilă pentru angajații săi. În plus, soldele oferite nu sunt suficient de mari pentru a aduce noi tineri, sub drapel.

De la începutul acestui an, peste 1.800 de militari și-au dat demisia din armată sau au plecat în baza unor documente medicale, fiind declarați inapți. Ultima variantă reprezintă o formă mascată de pensionare medicală sau plecare voluntară.

Cele mai multe demisii s-au inregistrat în rândul soldaților și gradaților profesioniști
Cele mai multe demisii s-au inregistrat în rândul soldaților și gradaților profesioniști

Cele mai multe demisii au fost înregistrate în cazul soldaților și gradaților profesioniști (SGP).

Armata duce lipsă de personal

În perioada ianuarie-august 2023, numărul total de intrări în sistem a depășit numărul ieșirilor, după cum urmează:

– au fost încadrate aprox. 3.800 de funcții (dintre care aprox. 700 ofițeri, 400 maiștri militari, 1.100 subofițeri, 1.000 SGP și 600 personal civil contractual).

Toți militarii au fost numiți în funcții aflate la baza ierarhiei militare, în structurile prioritare, în special în unitățile care își consolidează capacitatea de luptă.

– au ieșit din sistem aprox. 3.600 de persoane (dintre care 400 ofițeri, 250 maiștri militari, 800 subofițeri, 1.650 SGP și 500 personal civil contractual).

Între cauzele ieșirilor de personal se numără temerea privind posibilitatea modificării cadrului legislativ legat de pensionare (cu impact asupra militarilor aflați în partea superioară a carierei – personal cu experiență și expertiză, greu de înlocuit pe termen scurt și mediu), respectiv nivelul scăzut de salarizare al militarilor (cu impact asupra celor aflați în partea inferioară și medie a carierei).

Demisiile sunt de ordinul miilor

Ieșirile militarilor au fost prin treceri în rezervă neplanificate prin demisie (37%), reducerea vârstei standard de pensionare (35%), clasări medicale (21%) și altele.

Pe categorii de personal, constatăm că pentru ofițeri și maiștri militari/subofițeri, ieșirile au fost prin trecere în rezervă cu reducerea vârstei standard de pensionare (59%) și demisie (17%), alte ieșiri, în timp ce la SGP, ponderea cea mai mare a avut-o trecerea în rezervă prin demisie (55%).

În acest moment avem în derulare o campanie de recrutare pentru soldații gradați profesioniști, campanie ce se desfășoară direct în unitățile militare.

Începută în luna mai prin centrele militare zonale, județene și de sector, campania de recrutare și selecție pentru încadrarea posturilor vacante de soldați/gradați profesioniști pentru anul 2023 a fost extinsă, începând cu 1 septembrie, prin etapa de promovare, recrutare și selecție derulată direct de către unitățile militare.

Activitățile de recrutare și selecție în acest format se desfășoară până la finalul lunii septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *