,

Depozitarea haotică a molozului, o problemă socială fără soluții la Cluj-Napoca

Posted by

Depozitarea haotică și pe „unde se apucă” a deșeurile din construcții sau amenajări interioare sunt o problemă tot mai spinoasă la Cluj-Napoca, iar municipalitatea nu pare să gasească soluții pentru această situație.

Amenzile se pare că nu îi mai sperie pe clujenii care continuă să depoziteze sacii de moloz pe spațiile verzi sau la ghenele de gunoi ale blocurilor, lucru ilegal.

Un consilier local a venit cu o serie de propuneri pentru rezolvarea acestei probleme.

Problema deșeurilor dă bătăi de cap autorităților orașului și celor județene.

Paralel cu această problemă există și cea a deșeurilor provenite din activitățile de construcție la scară mică. Dacă constructori se mai descurcă cu debarasarea, persoanele fizice sau cei care execută intervenții mai mici la casele sau apartamentele lor se confruntă cu o dilemă serioasă. Ei sunt puși în fața unei alegeri nefericite, prin care deșeurile provenite din activitățile lor sunt inserate în containerele de deșeuri menajere/selective sau apelează la rampe ilegale în pădurile din jurul orașului.

Anual în Cluj-Napoca se construiesc și amenajează locuințe la scară mică însă autoritățile locale nu realizează că aceste activități produc resturi materiale care sub o formă sau alta necesită depozitare. Constatările autorităților locale conform căreia în jurul Clujului s-au depistat câteva sute de depozite ilegale de gunoi nu rezolvă însă situația în fața căruia este pus cetățeanul.

Soluțiile în această situație trebuie să fie extinse și accesibile oricui, altfel numărul rampelor ilegale va crește.

Pe scurt, trebuie să avem mai multe opțiuni pentru strângerea deșeurilor:

Amenajarea unor depozite de tranzit, unde deșeurile voluminoase să fie colectate și dotate corespunzător. Cele două puncte din Mănăștur, respectiv Mărăști nu sunt suficiente.

Extinderea controlului și a colectării, precum și a activităților de sancționare pentru cei care depozitează ilegal pe teren viran aceste materiale.

Înlocuirea sistemului de închiriat containere pentru moloz, cu unul de închiriere saci speciali de 3 tone.

Toate acestea, însă, sunt pe termen mediu și lung.

Astăzi, deșeurile de construcții nu mai sunt preluate nici la punctele de colectare din Mănăștur și Mărăști. Situația durează de două săptămâni.

Am primit asigurări din partea administrației că se lucrează la o soluție și că ar trebui să primim vești spre finalul acestei săptămâni.

Voi urmări ca această problemă să fie soluționată cât mai repede”, a declarat consilierul local USR-PLUS, Radu Boloveschi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *