Descoperire istorică importantă pe șantierul drumului express A3 din Cluj

Posted by

Șantierul și escavațiile de pe drumul express A3 – Tureni, județul Cluj, au dus la o descoperire arheologică importantă. Este vorba de două situri arheologice de o importanță „nemăsurată” pentru istoria populațiilor locuitoare pe teritoriul dintre Carpați – Dunăre și Marea Neagră.

Informația a fost anunțată de Primăria Tureni, care a preciat că excavațiile de pe șantierul Drumului Expres A3 – Tureni „au prilejuit descoperirea a două situri arheologice de o importanță nemăsurată pentru istoria comunei Tureni, precum și pentru istoria populațiilor locuitoare pe teritoriul dintre Carpați – Dunăre și Marea Neagră!”.

Descoperirea istorică dovedește că în această zonă au locuit de fapt mai multe comunități dacice.

Conform informațiilor furnizate de arheologi, în primul sit au fost găsite atât locuințe, cât și un vârf de lance provenind din secolul al II-lea î.C. (înainte de Christos) Astfek, se atestă faptul că populațiile dacice locuiau în zona comunei Tureni înainte de cucerirea romană din anul 106 d.C.

De asemenea, în situl al doilea au fost descoperite locuințe romane, vase de provizii romane, gropi de provizii romane și oase de animale. Acest sit arheologic provine din perioada romană, cuprinsă între anii 106 – 271 d.C. (după Christos)”, transmite Primăria Tureni.

Vestigiile au fost descoperite de echipele de arheologi de la Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca.

„Ca o notă de istorie, prima atestare documentară a comunei Tureni provine din anul 1267, când este menționat numele comunei într-un contract de vânzare-cumpărare a unei livezi!

Noile descoperiri arheologice atestă că la Tureni au existat familii, ginte și comunități care au trăit cu mult înainte de secolul I după Christos”, precizează reprezentanții primăriei.

Un răspuns

  1. Avatar ZH
    ZH

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *