”Desenele de la Nazca” pe Autostrada Transilvania. Nodurile rutiere sunt atât de complicate încât mulți șoferi se încurcă

Posted by

Un cunoscut jurnalist din Cluj Napoca, Cristian Popa a scris un mesaj pe pagina lui de facebook în care se referă la nodurile de acces spre și dinspre Autostrada Transilvania, care sunt în județul Cluj.
Aceste noduri de autostradă sunt comparate de Cristian Popa ca fiind ”desenele de la Nazca”, din Peru, care conțin o seriede geoglife, nedescifrate nici în ziua de azi de oamenii de știință.

”De fiecare dată când utilizez Autostrada Transilvania mă enervez gândindu-mă că rezultatul e ca și când le ceri părinților o bicicletă roșie și ei îți iau o trotinetă verde. Acesta a fost „cadoul” capitalei pentru Transilvania: un lucru făcut prost, cu o utilitate limitată și care să nu se termine niciodată, dacă se poate.

Mai totul e greșit pe autostrada aia – și aici nu mă mai refer la faptul că accesul din Cluj-Napoca este foarte lung și dificil -, culmea stupizeniei și prostiei fiind ieșirile de la nodurile Turda – Câmpia Turzii. Proiectul (care aparține proiectantului român IPTANA, carorar Bechtel le-a subcontractat proiectarea in urma unor modificari dubioase ale unui contract oricum dubios din start) e un exemplu de lucru de oligofreni. Desenele de la Nazca încep să aibă noimă dacă le compari cu mâzgălitura de mai jos – care seamănă cu un … în nisip -, prin care „proiectantul” wannabe încerca, probabil, ca pe o suprafață de peste 2 km patrați să bată recordul de asfalt și beton folosit pentru a o lua la dreapta și stânga de pe două drumuri care se intersectează.

Și asta e ceea ce se vede de sus. De la nivelul solului se văd niște preselectări în care, în 100 m (v. captura), trebuie să schimbi, în viteză, 3 benzi, asta în timp ce pe toate celelalte se presupune că circulă mașini care schimbă direcția.

Nu mai zic de semnalizarea execrabilă – prost plasată și vizbilă doar în ultima clipă.

Nu vă mirați că, de la inaugurare, pe sectorul acesta au fost semnalate nu știu câte „excursii” pe contra-sens (ghost-riders), nu din cauza șoferilor, ci pentru că e atât de prost proiectată încât acestea sunt foarte posibile, ori la proiectarea unei autostrăzi e obligatoriu să faci imposibilă intrarea din greșeală, fără intenție pe sensul opus. (eu personal am văzut un asemenea ghost rider!)

Pentru lucrarea aceasta – calitatea lucrării, timpul și, last but not least, suma exorbitantă vărsată acolo (la cât a costat putea fi o linie dreaptă de tuneluri și poduri între Cluj și Turda), ar fi trebuit să se dea mii de ani de pușcărie. Și totuși, ghici: absolut nicio sancțiune!”

2 răspunsuri

  1. Avatar Baloi emilian
    Baloi emilian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *