,

Dezastru pentru PNL Cluj. Partidul a pierdut 13 consilieri județeni, față de acum patru ani

Posted by

Dincolo de faptul că Alin Tișe a fost reales președintele al Consiliului Județean Cluj, niciun alt rezultat nu poate fi lăudat. Dezastru pentru PNL Cluj.

Partidul lui Alin Tișe a pierdut 13 consilieri judeteni
Partidul lui Alin Tișe a pierdut 13 consilieri judeteni

La alegerile locale de duminică, PNL Cluj a suferit o grea înfrângere la nivelul Consiliului Județean Cluj.

Astfel, dacă la alegerile locale din 2020, partidul a obținut 26 de mandate, din totalul de 37, acum, abia dacă a obținut 12 mandate. Un alt mandat, al 13, este așteptat la redistribuire.

Rezultatul final arată că PNL a obținut 32.26 la sută din numărul total de voturi, ceea ce înseamnă 11,9 consilieri, adică 12 poziții de consilier județean.

PSD Cluj a obținut 17,94 la sută din voturi. Acest procent arată că partidul va avea șapte consilieri județeni.

Pe locul trei s-a clasat USR cu un procent de 14.78 la sută din totalul voturilor exprimate. Partidul va avea în CJ Cluj, va avea șase consilieri județeni. La fel și UDMR.

Tișe are nevoie de PSD și de UDMR

Față de cei 26 de consilieri județeni prezenți, partidul lui Tișe, PNL, abia dacă va mai avea 13 în legislatura 2024-2028.

Raportat la numirea vicepreședinților, care se face cu majoritate simplă, 19 voturi, Tișe are nevoie de PSD, pentru a putea să-și numească unul din cei doi vicepreședinți. Asta în condițiile în care PNL va rămâne cu 12 consilieri județeni.

Al doilea post de vicepreședinte, va reveni PSD, în eventualitatea că va exista o înțelegere între cele două partide.

De menționat că o înțelegere cu UDMR nu este benefică pentru PNL Cluj, deoarece cele două partide nu au majoritate simplă.

În Consiliul Județean Cluj a mai intrat și AUR, care are 10.45 la sută din totalul voturilor exprimate. Astfel, cei patru consilieri județeni AUR nu vor putea face diferența, decât alături de PNL și UDMR.

Ori o alianță PNL + UDMR + AUR este exclusă.

Alin Tișe: ”au fost niște alegeri atipice”

Liberalul Alin Tișe a încercat să explice pentru Foaia Transilvană, pierderea unui număr însemnat de consilieri județeni PNL.

”În primul rând apariția AUR, cu zece la sută. Al doilea motiv este legat de creșterea USR, față de acum patru ani. Scăderea numărului celor care au vot. Deși aparent populația este mai mare, prezența la vot este mai mică. Polarizarea votului nu a mai existat demult  la alegeri. Toate aceste motive au dus la nivel de partid, ca alegători să aibă opțiuni diverse. Nu mai este politica”, a spus Tișe.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *