O acțiune de protest a avut loc astăzi la Cluj-Napoca, organizată de activiștii clujeni prezenți pe un grup civic influent din Cluj-Napoca împotriva scumpirilor și pentru tragerea unui semnal de alarmă privind comunitatea de la Pata Rât, dar doar circa câteva zeci de clujeni au răspuns acestei invitații și s-au alăturat demersului.
Sub sloganul „căși sociale”, activiștii susțin de ani buni că municipalitatea ar trebui să construiască locuințe sociale, iar acțiunea de azi a fost un remember pentru comemorarea celor 12 ani de la evacuarea forțată din Cluj-Napoca, de pe strada Coastei, a circa 350 de suflete și mutarea lor la groapa de gunoi de la Pata Rât.
Participanții la acțiunea de astăzi „Totul e prea scump! Utilități, alimente, locuințe” au venit înarmați cu pancarte cu mesaje tematice împotriva unui Cluj tot mai scump și au ținut discursuri în fața Primăriei Cluj-Napoca.
Numărul participanților nu a fost prea mare, nici măcar 100, majoritatea clujenilor preferând să stea să se relaxeze sâmbătă la Târgul de Crăciun la un vin fiert sau să petreacă timpul intr-un local alături de prieteni, ceea ce înseamnă că nu sunt interesați de subiectele de pe agenda activiștilor clujeni, cum ar fi locuințele sociale sau acest flagel al Clujului numit Pata Rât
A fost prezent la protest și liderul „civicilor”, Szakats Istvan, cunoscut sub numele de scenă pe Facebook Mattias Rex, o voce importantă a societății civile din Cluj, precum și Adrian Dohotaru sau Linda Greta Zsiga, una dintre activistele care luptă pentru drepturilor romilor.
„Scumpirile la noi, profitul la voi”, „Schimbați macazul, nu scoateți gazul”, „Locuințe nu umilințe”, „Drepturi pentru chiriași” sau „Solidaritate între evacuați și chiriași„, au fost câteva dintre mesajele afișate de activisti, care au mărșăluit prin centrul orașului. Aceștia au staționat și la Târgul de Crăciun, unde au făcut gălăgie, dar clujenii prezinți la târg nu au fost interesați să se alăture acțiunii.
Protestatarii au tras și un semnal de alarmă împotriva proiectului imobiliar din zona Pata Rât, care ar putea, susțin activiștii, să urmeze o nouă evacuate forțată a locuitorilor de la groapa de gunoi.
„Locuințe pentru toți, nu doar pentru mafioți” s-a scandat la protestul prin care am comemorat 12 ani de la evacuarea forțată din Cluj la Pata Rât a 350 de persoane. E revoltător ca investitorii imobiliari din Pata Rât, un dream team de investitori cu probleme penale, plus Primăria, să anunțe investiții de 2 miliarde de euro în Pata Rât fără sa amintească de cei 1500 de oameni care sunt ghetoizați lângă depozitele de deșeuri.
România are cel mai mic stoc de locuințe publice din UE, nici nu investește pentru a creste stocul de locuințe sociale.
România nu are legislație care să oblige investitorii sa cedeze o cotă parte către stat, așa cum se face în Vest, pentru a închiria sub prețul pietei, am spus la „PROTEST: Totul e prea scump! Utilități, alimente, locuințe”.
În plus, Primăria Cluj trebuie să prezinte un plan clar de desegregare a ghetoului, pentru că există riscul unor noi evacuări forțate pe măsură ce avansează proiectul imobiliar.
Rămâne întipărită pe retină imaginea psihedelică a marșului de 50 de persoane în luminile târgului de Crăciun, unii cu pâinea, alții, mulți alții, cu circul.
Atâta putem, o țâră de uitare glossy, în selfie cu lumini puternice ca să spargă bezna politică în care trăim, lumea o arde pe cozonaci, ca și cum nu ar fi nicio alternativă, ca și cum solidaritatea nu ar fi posibilă”, a scris activistul Adrian Dohotaru, unul dintre activiștii fanatici care luptă pentru drepturile comunității de la Pata Rât.
Lasă un răspuns