Prezent la Târgu Mureș, alături de premierul Ciolacu, senatorul de Cluj, Vasile Dîncu s-a crezut tot ministru al Apărării. Dîncu se crede tot ministru.
La o conferință de presă despre nimic, la care a participat și Marcel Ciolacu, senatorul Dîncu a fost chestionat de un jurnalist despre ”discuțiile de la NATO”.

Senatorul de Cluj, membru în Comisia de Apărare, a participat la ședința anuală comună a Comisiei pentru apărare și securitate, Comisiei politice și Comisiei pentru economie și securitate ale Adunării Parlamentare a NATO.
Dîncu se crede tot ministru al Apărării
Întrebat de un jurnalist local din Mureș, despre cele mai ”calde știri” de la NATO, Dîncu a luat cuvântul.
”Acum la NATO se pregătește summitul din iulie de la Washington. Este un summit hotărâtor, din trei perspective importante. Primul, se setează mult mai serios ajutorul pe care Europa, SUA și NATO îl va acorda Ucrainei. În presă se spune că se subțiază autorul pentru Ucraina, lucru neadevărat. Există această voință, indiferent de situația de pe front.
În al doilea rând la acest summit se va regândi structura de colaborare dintre Europa și NATO. La Madrid am discutat despre busola strategică, era documentul strategic al UE, și cel al NATO. Această complementaritate va trebui să fie pusă mult mai strâns într-un proiect comun. Și asta înseamnă în primul rând de a schimba logica de dezvoltare a sistemului de apărare. Ursula von der Leyen a anunțat că vrea un comisar pentru apărare. Un lucru care lipsește, și care a făcut ca Europa să nu fie pregătită în debutul acestui război, și nici azi să nu fie pregătită singură să facă față unei amenințări importante. De aceea, complementaritatea cu NATO este foarte importantă”.
Industria de apărare al șaselea pion al NATO
Tot la Mureș, senatorul de Cluj, fost ministru al Apărării Naționale a vorbit și despre industria de apărare.
Mai trebuie spus că în octombrie 2022, Dîncu a fost obligat să demisioneze după ce și-a pierdut încrederea președintelui României. La acel moment, Dîncu a făcut o serie de declarații despre Ucraina, considerate de președinte drept inacceptabile.
”Este foarte important și se ce va discuta despre cum se va integra sectorul privat în industria de apărare. La Washington se va discuta deja de a șasea armă, cel al sectorului privat. Sunt multe alte decizii care se vor lua. Zona Mării Negre este foarte importantă în viitor. Cred că și pentru România va crește sprijinul, dar și sentimentul de securitate, indiferent ce se întâmplă pe frontul din est. Ideea de bază a acestei întâlniri de trei zile pe care am avut-o este următoarea: toți membrii NATO să vină cu doi la sută din PIB, iar indicațoa următoare, de 2.5 la sută din PIB. Și, de asemenea, o foarte bună integrare a tuturor statelor în acest sistem”, a mai spus Dîncu la Mureș.
Lasă un răspuns