Procurorii DNA Cluj anchetează activitatea Poliției Locale Cluj Napoca, care se află în subordinea primarului Clujului, Emil Boc.
Este vorba despre un dosar care vizează activitatea unui șef al Instituției, infracțiunea cercetată fiind de abuz în serviciu în forma continuată.
”În fapt, după cum rezultă din cuprinsul actului de sesizate, …, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, numitul … ar fi cenzurat inițiativele martorului denunțător, în calitatea de polițist local, aflat în subordinea sa, de aplicare a unor sancțiuni contravenționale”, se arată într-un document care poartă antetul DNA și care se află în posesia redacției noastre.
Din acest pasaj rezultă că procurorii DNA Cluj au reușit să obțină colaborarea unui martor denunțător. Acesta ar avea avea atribuții pe linie de serviciu în aplicarea de sancțiuni contravenționale.
Polițiștii locali din Cluj amendează pe cine pot, nu pe cine încalcă legea
În fapt, polițiștii locali din cadrul Poliției Cluj Napoca au primit instrucțiuni de a nu aplica amenzi unor anumite persoane fizice sau societăți comerciale.
Procurorii DNA susțin că polițiștii locali nu primesc de la șefii lor datele proprietarilor de mașini care încalcă legislația rutieră. În acest fel, este dat exemplul unui autoturism al societății comercialke Delgaz SRL care a stațional ilegal pe strada Emil Isac din Cluj Napoca.
”În calitate de agent constator, … a întocmit două rapoarte pentru a-l notifica pe Rotar Nistor Nicolae, în calitate de șef birou, despre contravenția constata, precum și despre faptul că va întocmi un proces verbal de constatare și sancționare a contravenției, se arată în actele de la dosarul penal.
De asemenea, în denunț se face referire că șeful de birou Rotar Nistor Nicolae i-ar fi atras atenția … să nu aplice sancțiuni contravenționale aparținând unor entități judicire cum ar fi ”Electrica, Gazul, Prefectura, Jandarmii, Poliția”, sau ale unor angajați ai acestor instituții. Motivul este reprezentat de fraza ”ar avea destul de lucru”.
Directorii de la Colegiul Barițiu par niște privilegiați
Cei care conduc Colegiul Național ”George Barițiu”, directorul și directorul adjunct ar fi persoane privileagiate. Mașinile acesteor persoane au fost găsite parcate ilegal. La dosar nu se face referire dacă denunțătorul a reușit să le aplice o sancțiune celor două persoane.
Martorul denunțător susține că numitul Rotar Nistor Nicolae ar fi refuzat să-i comunice datele de identitate ale celor doi contravenienți, pentru a se întocmi procesele verbale.
”Martorul susține că numitul Rotar Nistor Nicolae ar fi acționat în acest fel după ce în prealabuil s-ar fi deplasat la unitatea de învățămînt în cauză și ar fi discutat cu persoanele din conducere”.
Notele de constatare se afișează la avizierul Poliției Locale
Modalitatea de lucru de la nivelul Poliției Locale Cluj lasă mult de dorit. Cel puțin asta rezultă din denunțul depus la DNA Cluj de martorul denunțător.
Un polițist local întocmește o notă de constatare în trei exemplare, una dintre acestea fiind lăsată la mașina contravenientului. Celelalte două sunt aduse la sediul Poliției Locale. Apoi, polițistul întocmește un tabel cu acetse note de constatare, care conține numărul de înmatriculare al autovehiculului în cauză, și data și ora constatării contravenției.
Ulterior, șeful de birou analizează aceste rapoarte de activitate, după care direcționează datele pe care le vrea la Serviciul Baze de Date, de unde se obțin datele de identificare ale proprietarului mașinii parcate ilegale. Cu alte cuvinte, nu agentul constator face, cum ar fi legal și normal, munca de identificare a proprietarului mașinii.
Informațiile din dosarul DNA arată scot la iveală incredibile. Nu agenții Poliției Locale Cluj, care au constatat contravenția, sunt și cei care întocmesc actele care duc la aplicarea contravenției, ci alți colegi de-ai lor.
”Tot colegii de la Serviciul Bazer de Date sunt cei care solicită în scris persoane identificate să indice datele celui care folosea autovehiculul la data comiterii contravenției. Dacă nu se primește un răspuns, sancțiunea îi este aplicată titularului autovehiculului în cauză. Acea solicitare este formulată în numele agentului constator”, se mai arată în actele de la dosar.
Mașinile civile ale Ambasadei Olandei
La Cluj Napoca au fost identificate două autoturisme cu numele civile, înmatriculate în România, care aparțin însă Țărilor de Jos. Cele două mașini nu aveau numere de corp diplomatic.
Cele două mașini au fost depistate parcate ilegal, pentru care în final au fost întocmite procese verbale de contavenție, cu toate opoziția șefilor.
DNA a clasat acuzațiile aduce lui șefului de birou Rotar Nistor.
Lasă un răspuns