Acasă EVENIMENTE Cum sunt umflate la maxim facturile la gazele naturale. Doar un exemplu:...

Cum sunt umflate la maxim facturile la gazele naturale. Doar un exemplu: CPL Concordia a cumpărat gazul cu 140 de lei MWh și l-a revândut cu 263 de lei MWh

2

Facturile la gazele naturale aferente lunii decembrie 2021 au explodat și toată lumea de întreabă de ce. În plus, politicienii dau din colț în colț să găsească soluții pentru a salva economia și populația de la un  faliment iminent, dar uită un singur lucru. Ei sunt complici pentru tot acest dezastru.

O ancheta de presă derulată de Foaia Transilvană a scos la iveală lucruri absolut incredibile și penale, care nu ar fi fost posibile fără aceptul Guvernului PNL, a Ministerului Energiei, condus de liberalul Virgil Popescu, a Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, condus de PSD-istul Dumitru Chiriță, sau a Oficiului Concurenței, condus de eternul Bogdan Chirițoiu.

Foaia Transilvană a intrat în posesia contractelor de furnizare pe care unul dintre marii furnizori de gaze naturale din zona Clujului, și anume CPL Concordia le-a semnat cu firmele care vând gazele naturale, Romgaz sau WIEE România, subsidiara Gazprom în România.

Ca o concluzie: cei de la CPL Concordia au cumpărat gaze naturale la bursă cu un preț și l-au revândut la un preț aproape dublu. Profitul doar din aceasta mutare inteligentă este de patru milioane de euro.

Doar băieții deștepți puteau gândi o astfel de lovitură.

Guvernul Câțu și-a dat acordul pentru această nenorocire care a lovit România

Dacă vă vine să credeți, și să nu ne spună Bogdan Chirițoiu de la Consiliul Concurenței, că nu este vorba despre un cartel al prețurilor, că nu vom putea crede asta în veci vecilor.

Societatea Națională Romgaz a vândut gaze pentru CPL Concordia din Cluj, în mai 2021, preț ferm, cu 138.5 lei/MWh, ceea ce înseamnă că un KWh oră avea un preț de 0.1385 lei. Aceeași firmă din Cluj, cumpără gaz din Rusia, adus prin intermediul subsidiarei WIEE România, ”puiul” Gazprom Rusia în România, gaz natural cu 139.9 de lei MWh. Cu alte cuvinte, gazele naturale extrase din Rusia, aduse prin toată Siberia și livrate în România au un preț cu un leu mai mare pentru fiecare MWh, decât gazele extrase în România.

Pe de altă parte, cum se face că atât premierul de la acel moment, mai 2021, Florin Cîțu, cât și ministrul Economiei, Virgil Popescu au fost de acord ca Romgaz, companie unde Statul Român deține un procent important de acțiuni sâ vândă la prețuri astronomice. În mai 2021, atât Cîțu cât și Popescu știau ce va urma în iarna lui 2021, dar au tâcut mâlc. Apoi au dat o lege a compensării care nu se poate aplica deoarece aproape nimeni nu se poate încadra în ea. Iar acest lucru s-a văzut din plin în ianuarrie 2022, când au venit facturile pentru decembrie 2021. Este clar o complicitate uriașă între Guvernul României și firmele private care au fost lăsate la liber să ”măcelărească” populația prin facturile dublate, fără nicio justificare reală.

Dovezile. Contractele cu WIEE Gazprom

De la început vrem să spunem un lucru. Și anume că ce a făcut CPL Concordia din Cluj, au făcut toate marile firme de distribuție a gazelor naturale din România. Nu este vorba doar despre CPL Concordia, ci despre un întreg sistem care a lovit România și toată economia ei, care a ajuns în pragul falimentului.

 

Contractele încheiate de CPL Concordia pentru achiziția de gaze naturale au fost făcute și prin Bursa de Mărfuri București.

În data de 11 mai 2021, CPL Concordia a achiziționat prin Bursa Română de Mărfuri, cinci contracte de gaze naturale cu preț ferm. Patru dintre ele cu WIEE România, subsidiara Gazprom, și un al cincilea contract cu AXPO Bulgaria.

În total, CPL Concordia Cluj a cumpărat 45.500 de KWH la prețul de 138.50 lei/KWH. Perioada de livrare stabilită a fost cuprinsă între datele de 0.10.2021 și 01.04.2022.

Contract cu MET Energy. Gaze din Ungaria

Un alt contract cadru de vânzare cumpăre gaze naturale semnat de CPL Concordia este cel încheiat cu Met Româia Energy SA, la data de 19 mai 2021. Contractul este semnat pentru cantitatea totală tranzacționată de 18.200 de MWh, la prețul de 138.5 lei/MWh.

MET Energy este o subsidiară a unui concern maghiar.

Contractele cu Romgaz România

Există și două contracte încheiate cu producătorul român de gaze naturale, SNGN Romgaz Mediaș. Interant este faptul că prețul nu diferă față de cel practicat de rușii de la Gazprom.

Contract de vânzare cumpărare a gazelor naturale 1721/GRP/19.052021, semnat de CPL Concordia cu SNGN Romgaz Mediaș. Prețul contractului stabilit la articolul 7 este de 140,3 lei/MWh. În total, cantitatea contractată de la Romgaz Mediaș este tot de 9.100 de MWh.

Contractul 1715/GRP/18.05.2021, semnat tot cu Romgaz Mediaș. Prețul stabilit în contract este de 140.4 lei/MWh. Cantitatea cumpărată de CPL Concordia este de 9.100 de MWh.

Contractele cu OMW

Pe listă mai regăsim cinci contracte de achiziții de gaze naturale încheiate cu OMV Petrom SA.

 

Contract 881/17 mai 2021, încheiat între OMV Petrom SA și CPL Concordia România SRL. Prețul contractului ferm este de 140.4 lei/MWh. Cantitatea cumpărată pentru perioada octombrie 2021 – martie 2022, este de 9.100 MWh.

Contractul 855/14 mai 2021, încheiat de CPL Concordia și OMV Petrom România. Prețul ferm este de 140.1 lei MWh. Cantitatea: 9.100 de MWh.

Contractul 852/14.05 2021, încheiat între CPL Concordia și OMV Petrom România. Prețul ferm este de 140.1 lei/MWh. Cantitatea: 9.100 MWh.

Contractul 835/13.05.2021, încheiat de CPL Concordia și OMV Petrom România. Prețul ferm este de 139,5 lei/MWh. Cantitatea : 9.100 MWh.

Contractul 834/13 mai 2021, încheiat de CPL Concordia cu OMV Petrom România. Prețul ferm este de 140 lei/MWh. Cantitatea 9.100 MWh.

Cu cât revinde CPL Concordia gazul natural

Pentru luna decembrie 2021, pe facturile clujenilor care locuiesc în localitățile unde firma CPL Concordia distribuie gaze naturale, Chinteni, Apahida etc., prețul unui kilowatt/oră a fost de 0.263 lei. Pentru eventualii cârcotași, un simplu calcul matematic arată că cei de la CPL Concordia câștigă la fiecare MWh cumpărat cu preț ferm, alți 123 de lei. Adică aproape DUBLU.

Dacă pentru perioada octombrie 2021-martie 2022, CPL a cumpărat aproximativ 160.000 de MWh, profitul net care intră în conturile firme este de peste 21 de milioane de lei, adică patru milioane de euro. Și asta doar din revânzarea gazului.

La toate aceste costuri se mai adaugă și un preț pentru distribuție care pe fiecare factură emisă este de 0,033 lei/KWh. Un alt calcul matematic arată că la cei 160.000 de MWh cumpărați, cei de la Concordia vor mai încasa o altă suma de 5.3 milioane de lei.

 

2 COMENTARII

  1. Buna ziua!
    Locuiesc in satul Dezmir, com. Apahida, jud. Cluj. Suntem clienți ai CPL Concordia pt. furnizarea de gaze naturale! Prețul facturat pe luna decembrie a fost de 296 lei/MWh + TVA.
    As dori un sfat, cum sa procedăm , cum putem sa constrângem compania într-un mod legal pt. reducerea prețului?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.