Judecătorii din București au decis ca cele două doctorițe de la ATI, să fie arestate preventiv. Doi medici de la Terapie Intensivă au fost arestați.
Cele două sunt acuzat că au redus brusc dozele de medicamente administate unor pacienți, care ulterior au murit. Întâmplările suspecte au avut loc la Spitalul Sfântul Pantelimon din București.
Cele două doctorițe sunt acuzate de fapte foarte grave.
Doctoriţa M.M.A. este cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă de omor calificat (cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei) şi omor calificat (cu premeditare), iar doctoriţa P.M. este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat (cu premeditare).
Care sunt acuzațiile procuraturii
Procurorii din București susțin că au adunat probe suficiente care dovedesc că cei doi medici au acționat cu premeditare, și cu rea credință.
Cei medici, ma susțin procurorii, discutau între ei și ”dacă mai este oportun” ca pacienții să mai fie ținuți în viață.
”Procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea situaţie de fapt: având ca scop provocarea decesului unor pacienţi care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menţinerea în viaţă, acestea au conceput şi pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale), cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator”, se arată în actul de acuzare.
Cum a murit un pacient
În acest sens, procurorii mai prezintă cazul unui pacient de la Terapie Intensivă.
”La data de 26.03.2024, ora 16,45, cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15 ml/h, la valoarea de 1 ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie”, se mai arată în actul acuzării.
Lasă un răspuns