Doliu în cultura clujeană. A murit o mare scriitoare

Posted by

Cunoscuta scriitoare din Cluj Napoca, Doina Cetea, a murit vineri, la vârsta de 84 de ani. Doliu în cultura clujeană.

Doina Cetea (25 noiembrie 1942, Cetea/Bihor – 9 februarie 2024, Cluj-Napoca); pseudonimul Doinei Bendorfeanu.

Doliu în cultura clujeană.
Doliu în cultura clujeană.

Poetă, prozatoare. A absolvit Institutul Tehnic de Drumuri şi Poduri Cluj (1963).

A debutat absolut cu versuri în revista Steaua (1965). Din 1984, este secretar al Asociaţiei Scriitorilor din Cluj, iar între 2009 şi 2013, vicepreşedinte al  Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor.

Volume: Culorile începutului, versuri, 1968; Cutremurul albastru, versuri, 1973; Ziua şi noaptea cuvintelor, versuri, 1977; În faţa luminii, versuri, 1981; Agave, versuri, 1985; Corabia de cristal, versuri, 1987; Iataganul şi alte povestiri, 1988; Magica întâlnire, versuri, 1988; Misterul din lacul Nuferilor, povestiri pentru copii, 1990; Triunghiul Bermudelor, versuri, 1992; Poiana nălucilor, povestiri pentru copii, 1997; Fantoma corăbiei stea, ediţie bilingvă română-engleză, 1999; Taximetrul roşu, proză scurtă, 2002; Binoclul motanului Potifar: poveşti de dimineaţă, 2002, Vremea lui Gelu, nuvelă istorică, 2003; Casa iluziilor, antologie, 2004; Ierboaia, proză scurtă, 2010.

A avut o tinerețe foarte grea. Doliu în cultura clujeană

Doina Cetea a povestit la o emisiune de radio, în 2017, că tatăl ei, preot, a fost ucis de Securitate. Omul s-a opus colectivizării și a fost ucis pentru a nu mai fi o piedică pentru sistem.

Ulterior, Doina Cetea a fost dată  afară de la facultate pe motiv de dosar. A făcut liceul în Satu Mare, la ”Mihai Eminescu”.

Scriitoarea a fost tot timpul pasionată de limba română. În liceu, a fost la Olimpiada națională de limba și literatura română.

”Am intrat, apoi, la Conservatorul din Cluj. Aveam o voce foarte bună, voiam să fac carieră în Operă. Dar, după trei luni, m-au exmatriculat. Eram fiică de preot… (tata încă trăia pe atunci). Așa că m-am dus la Institutul de Drumuri și Poduri, îmi spusese cineva că acolo mai sunt locuri. Ne-am adunat la Institut toți cei care fuseserăm dați afară din facultăți, pe motiv de dosar. Prin nu știu ce minune, am fost angajată la Sfatul Popular Cluj, cum i se spunea pe atunci. Șeful pe care-l aveam îmi dădea, nu știu de ce, cele mai grele sarcini”, povestea Doina Cetea.

Scriitoarea și prozatoarea a fost diriginte de șantier la Podul Traian, la barajul pe Someș, de aici, din Grigorescu, unde se desparte Canalul Morii.

”Dar am avut niște colegi extraordinari, îmi spuneau: doamna Doina, stați liniștită, n-o să vă facem probleme. Am stat acolo până în anul 1984, timp în care publicasem patru cărți de poezie”, mai spunea Cetea.

Un răspuns

  1. Avatar Ciprian si Maria Panaitescu
    Ciprian si Maria Panaitescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *