Connect with us

Hi, what are you looking for?

EVENIMENTE

Doliu în lumea academică clujeană. A murit cel mai reputat matematician al Clujului!

Unul dintre cei mai reputați matematicieni ai Clujului, profesorul universitar Ion Păvăloiu, s-a stins din viață la 83 de ani. Acesta a condus timp de decenii Institutul de Calcul Tiberiu Popoviciu din Cluj-Napoca și a fost o personalitate remarcabilă a matematicii românești și un membru de bază al școlii clujene de analiză numerică și teoria aproximării, a anunțat Academia Română – Filiala Cluj-Napoca.

Profesorului universitar Ion Păvăloiu s-a stins din viață marți, 1 august 2023, la vârsta de 83 de ani.

Cine a fost Ion Păvăloiu?

Absolvent al Facultății de Matematică din Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, gorjeanul Ion Păvăloiu (n. 1939), a fost remarcat de academicianul Tiberiu Popoviciu ca un student de excepție, aptitudini pentru cercetarea științifică. A participat cu lucrări de specialitate la reuniunile studenților, iar în 1962 a fost distins cu un premiu la Sesiunea Națională a Studenților. În 1970 Academia Română îi acordă Premiul „Gheorghe Lazăr“, pentru lucrările științifice publicate în domeniul matematicii. Un an mai târziu susține teza de doctorat, sub coordonarea științifică a mentorului său, academicianul matematician Tiberiu Popoviciu.

Întreaga carieră științifică a profesorului Ion Păvăloiu, dezvoltată de-a lungul a aproape cinci decenii, este legată de Institutul de Calcul ”Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca, unde a debutat ca tânăr cercetător, în anul 1962, și pe care a avut-o la condus în calitate de director cu anul 1990, odată cu revenirea Institutului sub administrarea Academiei Române.

A fost directorul Institutului clujean vreme de aproape două decenii, până în anul 2008, timp în care a contribuit major la dezvoltarea și diversificarea activității științifice și la formarea generațiilor tinere de cercetători, într-o atmosferă de respect și de bună colegialitate. Vocația de pedagog, apropiată de tineri, și-a manifestat-o ​​și la catedră, în perioada 1998-2004 fiind profesor la Universitatea de Nord din Baia Mare.

După încheierea activității, în anul 2019, profesorul Ion Păvăloiu a fost inclus în lista membrilor magistri ai Institutului de Calcul ”Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca, în semnul de prețuire și recunoaștere a contribuției sale științifice în domeniul matematic și al progresului institutului.

Academia Română – Filiala Cluj-Napoca și Institutul de Calcul „Tiberiu Popoviciu“ din Cluj-Napoca aduc un respectuos omagiu profesorului și cercetătorului de vocație care a fost Ion Păvăloiu și transmit condoleanțe familiei îndoliate.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Urmărește-ne

Articole asemănătoare

EVENIMENTE

Doliu în mediul academic clujean. S-a stins din viață profesorul și compozitorul clujean Cornel Țăranu, duminică, 18 iunie 2023, cu două zile înainte de...

EVENIMENTE

Unul dintre cei mai respectați lideri ai Comunității Evreilor din Cluj, Robert Schwartz, a murit la vârsta de 79 de ani. Acesta a ocupat...

EVENIMENTE

Doliu în Partidul Social Democrat. Un membru al filialei din Bârlad a fost găsit mort chiar în incinta sediului partidului. Bărbatul în vârstă de...