Un român, care s-a stabilit în Statele Unite de mai mulți ani, a decis să își aducă din România și bătrâna Dacie 1300.
Zis și făcut, reprezentanții unei firme care se ocupă cu importul și exportul de automobile au venit în România, au luat mașina, după care au transportat-o cu un vapor în Statele Unite.
În cele din urmă, ”bătrâna doamnă” a automobilului românesc a ajuns în Virginia la fericitul proprietar.
Mașina a fost transportată mai întâi în Germania, unde a ajuns pe 24 februarie 2023, iar apoi a îmbarcată pe un vapor, iar călătoria până în SUA a durat mai bine de o lună de zile. Vechea Dacie 1300 a ajuns la proprietarul său în Virginia pe 30 martie, la capătul unui drum de peste 15.500 de kilometri, scrie Adevărul.
”Dacia 1300 1974 pe care am importat-o din Romania a fost livrata fericitului proprietar din Virginia”, au scris cei de la firma Wheels for Reels, pe facebook.
Nu este prima mașină românească care este transportată în America la proprietar. De curând, la cererea unui român care locuieșt în New York, reprezentanții firmei au recondiționat de la ”A la Z”, un autotuturism de teren, ARO 4×4, pe se pregătesc să îl trimită la New York.
Vedeta automobilului comunist
Dacia 1300 a intrat în fabricație în 1969, în aceeași perioadă în care, la uzina de la Mioveni, se producea Dacia 1100.
Evenimentul major al anului 1969 în industria auto românească a fost lansarea comercială a primelor modele R12 produse la noi în țară sub numele Dacia 1300. Modelul s-a dovedit un adevărat succes comercial atât în România, cât și în alte țări din Europa de Est, unde a fost exportat începând cu 1971.
La început, modelul Dacia 1300 avea o singură variantă de caroserie, berlină cu patru uși și cinci locuri. Motorul avea 1.289 centimetri cubi și 54 de cai-putere. Mașina putea atinge o viteză maximă de 144 km/h, iar consumul mediu era unul foarte bun pentru acele vremuri: 7 litri/100 km.
În 1970, după doar câteva luni de la intrarea în producție a Daciei 1300, au mai fost lansate încă două versiuni de echipare în afară de cea standard: echiparea Lux și Lux Super 1301. Cea din urmă era destinată doar oficialilor din Securitate și din Partidul Comunist Român.
Lasă un răspuns