,

Dosarele de droguri de la Untold se închid unul după altul. Procurorii DIICOT susțin că nu există interes public pentru continuarea cercetărilor

Posted by

Pe rolul Tribunalului Cluj se află zeci de dosare penale cu obiectul: renunțarea la urmărirea penală. Foarte multe dintre acestea se referă la consumatori de droguri prinși la Festivsalul Untold.

Procurorii DIICOT Cluj au obligația de a da soluții în cazul acestor dosare penale de deținere de droguri de mare risc, care sunt trimise, ulterior, la Tribunalul Cluj pentru a confirma renunțarea la urmărirea penală.

În data de 4 septembrie 2023, Tribunalul Cluj a dispus renunțarea la urmărirea penală în cazul unor consumatori, prinși cu droguri la Festivalul Untold.

A scăpat de acuzații

Unul dintre festivalieri a fost prins în zona main stage cu o ”pastilă de culoare mov, introdusă în plic de hârtie”. La analizele medicale efectuate s-a stabilit că această pastilă este MDMA.

jandarmii i-au prins pe consumatorii de droguri.
jandarmii i-au prins pe consumatorii de droguri.

MDMA se vinde sub formă de pastilăși este un drog de mare risc. Potrivit literaturii de specialitate acest drog are următoarele efecte: empatie crescută sau sentimente de apropiere față de ceilalți și de sine, relaxare și anxietate redusă, emoționalitate crescută, sentiment de pace interioară.

Procurorii DIICOT Cluj nu au ajuns la concluzia că nu există un interes public pentru a continua urmărirea penală.

”Ordonanţa de renunţare la urmărire penală este temeinică, întrucât din mijloacele de probă administrate în cursul urmăririi penale a fost reţinută corect situaţia de fapt de procuror, fiind întrunite elementele constitutive ale infracţiunii de deţinere fără drept de droguri de mare risc pentru consum propriu. În esenţă, la data de 07.08.2022, numitul ***, a fost depistat de către organele de jandarmerie, în zona Sălii Polivalente de la Festivalul Untold din Cluj Napoca, având asupra sa o bucată de pastilă de culoare mov, introdusă în plic de hârtie, sigilat cu autocolant, ce s-a dovedit a fi MDMA”, se arată în sentința Tribunalului Cluj.

Un polonez prins la Untold cu droguri

Un alt caz este al unui cetățean polonez. Acesta a fost prins având asupra lui o țigară cu cannabis.

În esenţă, la data de 04.08.2022, numitul ***, cetăţean polonez, a fost depistat de către jandarmi, în zona accesului principal la festivalul Untold din Cluj Napoca, având asupra sa o ţigară confecţionată artizanal ce conţine fragmente vegetale mărunţite de culoare verde-oliv în amestec cu fragmente vegetale mărunţite de culoare maro, ce s-au dovedit a fi cannabis în amestec cu tutun.

Și în acest caz, procurorii au ajuns la concluzia că nu există ”oportunitatea continuării cercetărilor şi aprecierea interesului public în urmărirea infracţiunii …, şi o evaluare a cheltuielilor şi resurselor investite în cercetarea exhaustivă a unei infracţiuni, urmărindu-se ca acestea să fie proporţionale cu valoarea socială ocrotită de legea penală”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *