Connect with us

Hi, what are you looking for?

EVENIMENTE

Dosarul cu șină a devenit istorie, prin lege. Instituțiile nu vă mai pot trimite să vă faceți copii după documente

Legea 9/2023, care prevede reducerea birocratiei a intrat în vigoare, în cursul zilei de azi.

Printre noile reglementari se numără și interzicerea celebrelor dosare cu șină, plimbarea cetățenilor după acte sau dar și posibilitatea ca documentele să fie trimise în format electronic.

Care sunt cele mai importante reglementări:

 

Toate instituţiile publice, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obţinut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, au obligaţia să publice o adresă de e-mail pentru primirea în format electronic a copiei după cartea de identitate, pe punctul de contact unic electronic şi pe pagina proprie de internet.

Fără ștampilă conform cu originalul

Fiecare instituţie publică, organ de specialitate al administraţiei publice centrale sau locale, precum şi persoana juridică de drept privat care, potrivit legii, a obţinut statut de utilitate publică sau este autorizată să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, sunt obligate să elimine cerinţa de depunere a copiilor legalizate după documente la furnizarea serviciilor publice, înlocuindu-le cu certificarea conformităţii cu originalul de către funcţionarul competent.

Fotocopierea documentelor este gratuită

Instituţiile publice, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale şi persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obţinut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, care solicită copii în format fizic pe hârtie pentru diverse acte, cereri sau formulare au obligaţia de a asigura, în mod gratuit, fotocopierea acestora. Prevederile prezentului alineat nu se aplică pentru actele, cererile sau formularele emise de autorităţile şi instituţiile publice centrale.

Instituţiile publice, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obţinut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, nu pot percepe taxe suplimentare pentru acoperirea costurilor articolelor sau obiectelor prevăzute la alineatul 1, cel care se referă la dosarele cu șină.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Urmărește-ne

Articole asemănătoare

ADMINISTRATIV

Primăria Cluj-Napoca va aplica începând de marți, 4 iulie 2023, prima etapă a Legii nr. 9/2023 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul...

CALEIDOSCOP

Senatorul liberal Marcel Vela a anunţat pe Facebook, joi, un proiect de lege care prevede că animalele de companie pot intra în instituţiile publice...

EVENIMENTE

Polițistii clujeni au fost sesizați luni 31 ianuarie, în jurul orei 23.00, printr-un apel la 112, că pe linia ferată, aproape de Apahida, a...