Acasă EVENIMENTE Două partide radicale s-au unit și au înființat Alianța Maghiară din Transilvania....

Două partide radicale s-au unit și au înființat Alianța Maghiară din Transilvania. Va fi alternativa la UDMR

0

Două formațiuni politice maghiare radicale, Partidul Popular Maghiar din Transilvania și Partidul Civic Maghiar, au fuzionat și au înființat Alianța Maghiară din Transilvania. Această nouă alianță se dorește a fi o alternativă la actualul partid UDMR.

Cele două partide au fost susținute de diferiți lideri FIDEZS, partidul radical din Ungaria condus de premierul Viktor Orban, în perioada în care relațiile dintre acesta și liderii UDMR erau distante. În ultimii ani, însă, relațiile dintre FIDESZ și UDMR au devenit mult mai calde, astfel că liderii radicalilor maghiari din Transilvania au fost convinși de partenerii lor din Ungaria să își îmblânzească discursul la adresa UDMR. Mai mult, într-un gest de bunăvoință, UDMR a oferit liderilor radicali posibilitatea de a candida pe locuri eligibile pe listele depuse de principala formațiune politică a maghiarilor ardeleni la alegerile parlamentare.

Partidul Popular Maghiar din Transilvania și Partidul Civic Maghiar au depus, împreună sau separat, liste de candidați la alegerile locale, iar ambele formațiuni au obținut mai multe mandate de consilieri locali. Acum, acești consilieri locali, precum și deputații aleși din partea celor două formațiuni pe lista UDMR vor activa în cadrul noului partid.

Fuziunea a început acum 2 ani

Demersurile pentru înregistrarea fuziunii celor două partide au început acum doi ani. Însă instanțele au întârziat să valideze fuziunea, pentru că, în documentele depuse pentru a fi înregistrate în Registrul Partidelor Politice, figura și denumirea în limba maghiară a noii formațiuni. Acest lucru a fost considerat inacceptabil de judecători, astfel că întreg dosarul fuziunii a trebuit să fie refăcut și redepus.

Conducerea noului partid va fi compusă din Janos Mezei – președinte, Istvan Csomortany – locțiitorul președintelui, Tibor Toro, Attila Sorban și Vilmos Mosdoczi – vicepreședinți. Potrivit membrilor conducerii noului partid, scopul Alianței Maghiare din Transilvania este păstrarea libertății de alegere în cadrul comunității maghiare, reprezentarea segmentului național-conservator și reprezentarea viguroasă a intereselor comunității maghiare în administrația locală. În acest context, ei au criticat strategia pașilor mărunți, aplicată cu consecvență de UDMR.

Tibor Toro, fost deputat UDMR, a declarat că obiectivul primordial al Alianței Maghiare din Transilvania este obținerea de rezultate cât mai bune la alegerile locale, unde, cel mai probabil, noul partid va concura cu UDMR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.