,

Dronă militară rusă căzută în apropiere de Cluj. Autoritățile au intrat înalertă maximă

Posted by

O dronă militară s-a prăbuşit în satul Tarpiu, comuna Dumitra, județul Bistrița Năsăud.
 
”În această seară, un bărbat din satul Tarpiu- comuna Dumitra, a anunţat că o dronă militară s-a prăbuşit în curtea sa. Din primele informaţii, aparatul de zbor de aproximativ 1 metru care ar avea însemne rusești. Polițiștii ajunși la fața locului au identificat în curtea apelantului o aeronavă de mici dimensiuni (dronă). Se efectuează verificări în vederea stabilirii provenienței acesteia. Anchetatorii spun că, deocamdată, drona nu are inscripţii şi nu pare a fi un aparat folosit de amatori pentru fotografii. Aparatul de zbor nu are un rezervor pentru a se putea deplasa pe o distanţă mare. Sunt verificate toate aparatele radar din zonă pentru a se stabili prin ce zonă a trecut”, scrie Radu Sîrbu.

Dronă construită în Rusia

Radu Sîrbu mai scrie că autoritățile care s-au deplasat la fața locului au precizat că aceasta este de fabricație rusă.

”Drona militară căzută la Tărpiu ar fi una de tipul Orlan-10, vehicul aerian fără pilot (UAV) dezvoltat de Centrul Tehnologic Special din Sankt Petersburg pentru a efectua misiuni de recunoaștere , cartografiere 3D, suport pentru SAR și operațiuni de război ale forțelor armate ruse . Produs în peste 1000 de exemplare, drona militară Orlan – 10 a fost folosită în numeroase teatre de război precum Donbass, Siria, Libia și conflictul din Nagorno-Karabakh din 2020”, mai scrie Radu Sîrbu.

Poliția confirmă incidentul

Polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud au fost sesizați de un bărbat din comuna Dumitra cu privire la faptul că a găsit un aparat de zbor de mici dimensiuni, fără pilot, tip aeromodel în apropierea locuinței.
 
În cauză, polițiștii efectuează cercetari sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 423 Cod Penal (zborul neautorizat), urmând a fi sesizată unitatea de parchet competentă.

3 răspunsuri

  1. Avatar vali
    vali
  2. Avatar Marra
    Marra
  3. Avatar Dinu Mititeanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *