, , ,

După 15 ani de chin maxim, Tedy, copilul născut dintr-o eroare medicală gravă a murit. El este simbolul tuturor cazurilor de erori medicale

Posted by

Tedy trebuia să fie azi un adolescent, dar nu mai este. Inima lui a încetat să mai bată, miercuri dimineața.

Tedy este simbolul cazurilor de culpă medicală comise de doctorii din România.

A trăit 15 ani, doar pentru că părinții lui, doi oameni inimoși, Diana și Dorin nu s-au lăsat și i-au acordat cea mai bună îngrijire. Pentru cine nu știe, la 15 ani,  Tedy cântărea la 15 ani, zece kilograme și era ca un copil de un an de zile.

Tot timpul, Diana Crișan, din Turda, ne-a spus că își vor duce crucea cu demnitate. Și așa au făcut până la sfârșit.

Culpă medicală a doctorului Lupșan

Acum 15 ani, mai exact pe 22 februarie 2008, Diana Crișan mergea la maternitatea din Turda ca să nască. Trebuia să fie un moment fericit din viața lor.

La maternitate, era medicul Ovidiu Lupșan, care nu era angajatul Spitalului din Turda, dar era plătit pentru gărzile pe care le presta.

”În 2008 eram însărcinată și, când sarcina a ajuns la 41 de săptămâni, medicul care m-a consultat, Ovidiu Lupșan, m-a chemat la el, pentru că era de gardă și mi-a zis că, dacă într-o săptămâna nu nasc, să mă întorc la el, dar tot când este de gardă. Explicația: dacă mă apucă durerile și el nu este la spital, atunci ceilalți colegi, care sunt invidioși pe el, nu îl vor lăsa să asiste nașterea. Apoi, la termenul fixat, mi-a facut un control și mi-a zis că fătul nu este poziționat normal și că trebuie să stau mai mult pe partea stângă. În cabinetul dumnealui mi-a administrat Cytotec, iar apoi m-a internat pe secție și mi-a spus să nu mai spun la nimeni că mi-a dat medicamentul cu pricina. Parca eram într-un film de groază”, povesteste Diana Crișan.

Copilul e ”varză”, i-au spus medicii din Turda

Diana își mai aduce aminte și acum scenele de groazș din timpul nașterii și ce a urmat după. Atunci când un medic de la Terapie Intensivă i-a spus ca micuțul este ”varza”.

”Am avut dureri, a venit moașa, iar mai apoi a venit și medicul Lupșan. Pe la 17.30 am născut dar, pe cand copilul trebuia să iasă, doctorul a plecat de lângă mine și mi-a zis că este obosit. Cand s-a născut, copilul era albastru la față și plângea într-una, dar a primit nota nouă. Până a doua zi nu am mai văzut copilul și, când întrebam ce face, mi se spunea că este bine. La vizita de dimineață a venit însa medicul neonatolog, Octavia Rusan, care prima dată m-a întrebat ce am făcut cu copilul pentru că este varză. Mi-a zis că nu știe să înghită, face convulsii, nu știe să sugă și crede că are o hemoragie cerebrală și că trebuie trimis de urgență la Cluj, la Clinica de Ginecologie”, spune Diana Crisan.

Copilul a ajuns in cele din urma la Clinica de Ginecologie din Cluj, unde, profesoara universitară, Gabriela Zaharia, șeful Secției de Neonatologie, le-a spus părinților că baiețelul lor a suferit leziuni cerebrale ireversibile, după ce creierul micuțului a rămas fără oxigen minute în șir.

Diagnosticul pus de medici este foarte grav: tetrapareză spastică, paralizie cerebrală și sindrom convulsiv.

Un copil îngrjit ca la carte

Tedy nu a fost abandonat nicio clipă de familia Crișan. Dacă mergeau la mare, Tedy era cu ei, dacă mergeau la munte, Tedy era cu ei.

În plus, cei doi soți au luat decizia de a-și construi o casă de vacanță, în zona de munte de lângă Turda, undeva pe lângă Moldovenești, pentru a oferi copilului un aer mai curat. Era mai tot timpul predispus la infecții respiratorii.

„Simțea când eram langă el. Când îi era foame plângea. Dorm cu el. La început îl alimentam cu sonda. Medicii de la Cluj mi-au zis ca trebuie sa învăț să îl hrănesc așa pentru că nu știe să sugă și că trebuie sa fiu foarte atenă, ca numai o dată pot greși: dintr-o mică neatenție pot sa îi introduc sonda în plămâni și totul se va termina pentru el. Am luat viața așa cum a venit și am învățat să mă descurc”, ne-a spus Diana Crisan.

Condamnat la Curtea de Apel Cluj

Medicul Lupșan (foto jos) a fost condamnat de judecătorii clujeni, dar nu a făcut o zi de închisoare. A primit interdecție de a mai practica medicina, și probabil că acum s-a întors în sistem.

El a fost găsit vinovat de magistrați pentru că i-a administrat Dianei Crișan un medicament, numit Cytotec, care nu este omologat de Agenția Națională a Medicamentului.

 

Un răspuns

  1. Avatar Jony
    Jony

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *