E nevoie cu disperare de sânge la Cluj. Un nou apel la donare pentru a aduce un strop de speranță bolnavilor

Posted by

Un nou apel pentru donare de sânge a fost efectuat de Autoritatea Teritorială pentru Ordine Publică Cluj, de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge.

Astfel, an de an pe 14 iunie este celebrată Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, iar  Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Cluj prin membrii săi: Instituția Prefectului Județului Cluj, Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu”, Poliția Locală Cluj-Napoca și Inspectoratul de Jandarmi Județean ”Alexandru Vaida Voevod”, în parteneriat cu Centrul Regional de Transfuzie Cluj, inițiază o campanie de donare de sânge la care vor participa reprezentanți ai instituțiilor publice.

Autoritatea Teritorială pentru Ordine Publică Cluj inițiază miercuri, 14 iunie 2023, de la ora 08:00, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj, Strada Nicolae Bălcescu, Nr. 18, Cluj-Napoca, a treia campanie de donare de sânge după ce anul trecut, la cele 2 campanii, peste 300 de donatori din cadrul instituțiilor au donat sânge.

Pentru a deveni donator de sange trebuie să îndepliniți următoarele condiții:

  • vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani;
  • greutate peste 50Kg;
  • puls regulat, 60 -100 bătăi/minut;
  • tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg;
  • să nu fi avut vreo interventie chirurgicală în ultimele 6 luni;
  • dacă ești femeie să nu fii: însarcinată, în perioada de lauzie, în perioada menstruala;
  • să nu fi consumat alimente grase sau băuturi alcoolice cu cel puțin 24 de ore înaintea donării;
  • să nu urmezi tratamente pentru anumite afectiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Nu poti sa fii donator daca ai sau ai avut urmatoarele boli: hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie si alte boli neurologice, boli psihice, bruceloza, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer, potrivit Centrului Regional de Transfuzie Cluj Napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *