Connect with us

Hi, what are you looking for?

CALEIDOSCOP

E risc de holeră în Marea Neagră? INSP a venit cu clarificări

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) verifică calitatea apei din Marea Neagră, după ce autorităţile din Odesa au interzis oamenilor să mai meargă la plajă din cauza riscului de holeră. 

Holera și alte boli transmise prin apă reprezintă un risc în Ucraina, după distrugerea parţială a barajului hidrocentralei Kahovka de pe fluviul Nipru, în regiunea Herson ocupată de Rusia.

INSP menționează că, momentan, pe canalele oficiale ale instituţiilor Europene şi organismelor internaţionale –  EWRS (ECDC) și IHR (OMS), momentan, nu s-a primit nicio alertă cu privire la riscul de răspândire a bolilor cu transmitere digestivă, urmare a situaţiei create prin distrugerea parţială a barajului hidrocentralei Kahovka de pe fluviul Nipru, în regiunea Herson ocupată de Rusia.

În cazul în care analizele alertează asupra unei posibile contaminări a apei costiere, populaţia va fi înştiinţată, iar scăldatul va fi interzis.

„Ca urmare a informaţiilor prezente în spaţiul public referitoare la distrugerea barajului de pe râul Nipru, pentru corecta informare a opiniei publice, Institutul Naţional de Sănătate Publică face următoarele precizări. În acest moment, pe canalele oficiale ale instituţiilor Europene şi organismelor internaţionale – EWRS (ECDC) şi IHR (OMS), nu s-a transmis nicio alertă cu privire la riscul de transmitere a bolilor transmisibile cu transmitere digestivă, ca urmare a situaţiei create prin ruperea barajului din Ucraina”, transmite INSP într-un comunicat de presă.

Reprezentanţii INSP precizează că până prezent nu au fost înştiinţaţi, de către autorităţile de mediu, cu privire la posibilitatea existenţei unei contaminări chimice şi/sau biologice în urma evenimentelor recente produse în Ucraina. Aceștia susțin că urmăresc permanent sursele de informare şi recomandările oficiale pentru a putea reacţiona în cazul în care există posibilitatea unei contaminări neaşteptate a unor factori de mediu:

„În fiecare sezon, monitorizarea calităţii apei de îmbăiere este realizată de CT şi TL prin analizarea probelor de apă de mare, conform listelor cu zonele de îmbăiere şi calendarul de recoltare pentru efectuarea analizelor la apele de îmbăiere, transmise INSP până la data de 15 mai. Raportarea zonelor de îmbăiere se efectuează de către România din anul 2007 pentru zone costiere. Sezonul de îmbăiere în anul 2023 se desfăşoara în perioada 1 iunie – 15 septembrie pentru toate zonele. Până în acest moment nu am fost înştiinţaţi cu privire la înregistrarea unor rezultate neconforme”, se menţionează în comunicat.

Informațiile privind monitorizarea calității apei de îmbăiere în sezonul estival pot fi consultate pe site-ul DSP Constanța – AICI.

INSP subliniază că în cazul în care, în urma analizelor rezultă o posibilă contaminare a apei costiere, populația va fi  înștiințată, iar îmbăierea va fi interzisă.  

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Urmărește-ne

Articole asemănătoare

EVENIMENTE

În această vară, clujenii au fost printre principali turiști de pe litoralul românesc, iar valoarea medie a unei vacanțe a fost de 546 de...

ADMINISTRATIV

Clujenii care vor dori să ajungă în acest an pe litoralul românesc își pot lua adio de la drumurile parcă interminabile cu trenul, după...

CALEIDOSCOP

Celebrul program „Litoralul pentru toți” revine, iar turiştii pot alege să îşi petreacă vacanţa în staţiunile autohtone de la Marea Neagră. Programul va fi...